Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

NEA NAVTEX -ΤΟΥΡΚΙΑ:Συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων η Τουρκία – Νέα παράνομη Navtex για το Oruc Reis

NEA NAVTEX -ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο με νέα προκλητική Navtex με το Orus Reis 

Tο Σάββατο (21/11), νέα παράνομη Navtex για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα τουρκική Navtex θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου. Όπως φαίνεται και και στον παρακάτω χάρτη, αυτή είναι η θαλάσσια περιοχή που καταπατά η νέα Navtex.

Σημειώνεται ότι η νέα τουρκική Navtex, αυτή τη φορά δεσμεύει τον θαλάσσιο χώρο ανατολικότερα από τις προηγούμενες (με πορτοκαλί χρώμα, άνω χάρτης) και το Oruc Reis φαίνεται ότι θα περάσει ανοικτά του συμπλέγματος της Μεγίστης φτάνοντας μια «ανάσα» και πάλι από την Στρογγύλη, το Καστεολόριζο και τη Ρω.

Η νέα παράνομη Navtex έγινε γνωστή λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Εννοείται πως αντί να παρθούν μέτρα για κατοχύρωση των Εθνικών δικαιωμάτων μας η ΝΔ ακολουθεί  τη  σιώπη κάτι  το οποίο δίνει πάτημα στον Ερντογάν να προκαλεί ανενόχλητος.

Δεν σταματούν μόνο εκεί οι Τούρκοι προ ολίγων μερών είχαν προκαλέσει και στην Αμμόχωστο

Σύμφωνα με tweet του τουρκικού υπουργείου άμυνας, γίνεται αεροφωτογράφιση με drones για σκοπούς μελετών. Οι μελέτες για την περιοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου, με στόχο να εξεταστεί ο τρόπος αποκατάστασης της πόλης.

Τα περισσότερα κτίρια έχουν λεηλατηθεί και βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Κάποια ήδη έχουν καταρρεύσει και όσα στέκουν ακόμα έχουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως δεν μπορούν να αποκατασταθούν και θα απαιτηθεί κατεδάφιση τους.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη φορά που η Τουρκία έχει πράξει αντίστοιχες κινήσεις με drones.Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τςη Τουρκίας έχουν εμφανιστεί και στον Έβρο.Το ερώτημα είναι το εξής τι αναμένεται να κάνει η Ελλάδα; Μέχρι πότε θα συνεχίζει να ανέχεται τις προκλήσεις και θα μένει απλός παρατηρητής;

 

Shares