Παρασκευή , 27 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Νέα μέτρα για κορονοϊό: Ομολογία αποτυχίας Μητσοτάκη – Τώρα Προσπαθεί να αποφύγει το καταστροφικό Lockdown

Νέα μέτρα για κορονοϊό: Ομολογία αποτυχίας Μητσοτάκη - Τώρα Προσπαθεί να αποφύγει το καταστροφικό Lockdown
Νέα μέτρα για κορονοϊό: Η προσπάθεια αποτροπής του lockdown και οι δυσκολίες στην τελική απόφαση του αποτυχημένου Μητσοτάκη

Διάγγελμα ομολογίας αποτυχίας από του Μητσοτάκη

Σε συνδυασμό με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του αναμένεται να ανακοινώσει ενισχυμένους περιορισμούς στην απογευματινή και βραδινή κυκλοφορία των πολιτών, και φυσικά, είτε περαιτέρω περιορισμό στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ή ακόμα και κλείσιμό τους.

Νέα μέτρα για κορονοϊό: Αυτά εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι δεύτερες σκέψεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια του πρωθυπουργού είναι εισήγηση για κλείσιμο της εστίασης από τις 9 το βράδυ και συνακόλουθα για απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ. Βεβαίως, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, το συγκεκριμένο μέτρο έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη: όσο μικραίνει το ωράριο, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο συνωστισμός. Μια λύση είναι η εστίαση -που κρίνεται εστία υπερμετάδοσης- να παραμείνει ανοικτή μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Το σενάριο εξετάζεται να εφαρμοστεί μετά τις 9 το βράδυ, σχεδόν παράλληλα δηλαδή με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, καθώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, αφού εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα δύο μέτρα που σίγουρα «προκρίνονται» από το Μαξίμου είναι:

 • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας… παντού, δηλαδή σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.
 • Η αναστολή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Αυτά είναι τα επτά μέτρα που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι
Όπως διαρρέεται στα ΜΜΕ οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται δέσμη επτά μέτρων για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Αυτά είναι:

Για την εστίαση στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενδέχεται να προταθεί κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ είτε από τις 21:30 είτε από τις 22:00.

 • Μισή ώρα μετά το κλείσιμο της εστίασης, θα ξεκινά και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
 • Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%.
 • Αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη με κατάργηση του «κίτρινου» επιπέδου 2 (επιτήρησης).
 • Μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη.
 • Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται.
 • Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που ήταν η νυχτερινή μετακίνηση για διασκέδαση σε όμορους δήμους με λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω χαμηλότερου επιδημιολογικού φορτίου.
  Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ, με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.
  Όσον αφορά στα σχολεία, μέχρι στιγμής η απόφαση είναι να λειτουργούν ως έχει, σε όλα τα επίπεδα επικινδυνότητας του υγειονομικού χάρτη. Τα όποια μέτρα ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από τις 06:00 του Σαββάτου και θα έχουν ισχύ για ένα μήνα, ωστόσο θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Υπό σκέψη και η επαναφορά του sms
Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε επόμενο χρόνο σύμφωνα με την Καθημερινή. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πάντως, εάν φτάσουμε σε ένα νέο lockdown δεν πρόκειται να είναι ίδιας μορφής με αυτό που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη, καθώς συγκεκριμένες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής μπορεί να παραμείνουν ανοιχτές.

Στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Ant1, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης προανήγγειλε μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επισήμανε ότι το λιανεμπόριο και η εστίαση δεν κλείνει αλλά τα μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό του συνωστισμού. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων και στις πορτοκαλί περιοχές ενώ είπε ότι δεν υπάρχει κανείς που θα αφεθεί χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης. «Λειτουργούμε εντός δημοσιονομικού χώρου αλλά αυτός δεν είναι ατελείωτος» τόνισε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares