Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο

Έδαφος κέρδισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με στήριξη από τη βελτιούμενη ζήτηση στις ΗΠΑ και τα επίσης βελτιούμενα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται από την Κίνα.

Η ανοδική του δυναμική ωστόσο παραμένει ακόμη περιορισμένη, καθώς τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού δημιουργούν προσδοκία νέων αυξήσεων επιτοκίων από πλευράς των κεντρικών τραπεζών, που δημιουργεί πιθανό έδαφος για ύφεση σε επόμενο στάδιο.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 44 σεντς ή 0,5%, στα 84,75 δολ. το βαρέλι.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου κέρδισε 47 σεντς ή 0.6%, στα 78,16 δολ. το βαρέλι.

Το αργό συνέχισε έτσι την ανοδική του πορεία, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τους δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών από την Κίνα.

Αυτή η κινεζικής προέλευσης ανοδική τάση ωστόσο παλεύει με την ενίσχυση του “βασιλιά δολαρίου”, καθώς η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, όπως σημειώνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

“Η αμερικανική οικονομία ίσως να έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη πιο επιθετική Federal Reserve, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως βρεθεί ενώπιον μιας σκληρότερης και πιο μακράς ύφεσης αργότερα εντός του έτους”, συμπληρώνεο.

Πλήγμα για το πετρέλαιο αποτελούν επίσης οι προοπτικές του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που δείχνουν ότι ανάλογη με τη Fed πορεία στο πεδίο των επιτοκίων μπορεί να αναμένεται και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: capital.gr

Shares