Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Νέα εξόφληση δανείου από την Ελλάδα

Καταβλήθηκε χθες η δεύτερη δόση ύψους 2,65 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο ύψους 52,3 δισ. ευρώ με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης (GLF) που πήρε η Ελλάδα πριν μπει στο πρώτο μνημόνιο το 2010.


Η δεύτερη αυτή δόση που καταβάλλεται μέσα στο 2022 συμπληρώνει τη συμφωνία που είχε κάνει η Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο με τον ESM και το Eurogroup να αποπληρώσει πρόωρα μέσα στο 2021 το ποσό των 7,1 δισ. από χρέη των μνημονίων. Τα 1,8 δισ. ευρώ ήταν το υπόλοιπο από τα δάνεια του ΔΝΤ που πληρώθηκαν τον Απρίλιο, τα υπόλοιπα 5,3 δισ. μια διπλή δόση από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. που πήρε η Ελλάδα το 2010 από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Λόγω προβλήματος λογιστικής αποτύπωσης της διπλής δόσης στο κομμάτι που αφορά τη Γερμανία στον προϋπολογισμό του 2022, η Ελλάδα δέχθηκε να καταβάλει τα 5,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη καταβλήθηκε τον Απρίλιο, όπως ήταν συμφωνημένο, με βάση το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του δανείου. Η δεύτερη πρόσθετη δόσης ύψους επίσης 2,65 δισ. καταβλήθηκε χθες προς τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που μας δάνεισαν, αφού προηγουμένως ενσωματώθηκε το σχετικό ποσό στον προϋπολογισμό της Γερμανίας για το 2023.

Έτσι εκπληρώθηκε στο σύνολο της η δέσμευση που είχε αναλάβει η χώρα μας προς τους εταίρους της από την αρχή του χρόνου.

Του Τάσου Δασόπουλου/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares