Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Νέα επίθεση Ακάρ στην Αθήνα και βόμβα Ερντογάν για Κυπριακό

Δεν λένε να… μαζευτούν οι Τούρκοι, καθώς τα κορυφαία στελέχη του καθεστώτος Ερντογάν, το ένα μετά το άλλο, δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν φραστικά στην Ελλάδα. Τούτη τη φορά ήταν η σειρά του Χουλουσί Ακάρ.

«Οι Έλληνες γείτονές μας, με τις πράξεις και τη ρητορική τους, κάνουν κάθε προσπάθεια να σαμποτάρουν τις θετικές ενέργειες. Με αυτές τις προβοκάτσιες, τις προκλήσεις και τη ρητορική δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, επαναλαμβάνοντας πως «όσοι αποκαλούν την Τουρκία “επεκτατική” πρέπει να κοιτάξουν την Ιστορία. Είναι πολύ σαφές ποιος είναι επεκτατικός εκεί και πώς έχει εξαπλωθεί. Είναι μεγάλο λάθος να κατηγορούμε την Τουρκία για επέκταση και να δείχνουμε την Τουρκία ως απειλή…». Κατά τον Ακάρ, δε, «η τουρκική Ιστορία είναι πολύ σαφής, ξεκάθαρη και διαφανής. Το πρόσωπο αυτού του έθνους είναι λευκό. Δεν υπάρχει γενοκτονία στην Ιστορία μας. Χθες η Αρμενία, σήμερα η Ελλάδα κάνουν κάποιους ισχυρισμούς, διαβάζουν την Ιστορία ανάποδα, αυτό είναι παραίσθηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι ένα ψέμα, είναι λάθος».

Ενώ ο Χουλουσί Ακάρ προέβαινε σε αυτές τις προκλήσεις, δηλώσεις με τις οποίες έβαλε «βόμβα» στο ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το Κυπριακό έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι νέες συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ «δύο κρατών και όχι δύο κοινοτήτων»! Σύμφωνα με το Anadolu, ο «σουλτάνος» είπε ότι για να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες για το Κυπριακό, θα πρέπει να γίνουν ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη.

Συγχρόνως, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι οι τελευταίες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο «εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της ελληνικής πλευράς».

Απαντώντας στα λεγόμενα Ερντογάν, χθες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύονται η αδιαλλαξία, αλλά και οι στόχοι που πάντοτε έθετε η Αγκυρα. Εκείνο που θέλω να διαμηνύσω εξίσου είναι ότι είναι αδύνατο ή αδιανόητο να αναμένουν ότι μπορεί να επιτύχουν λύση πέραν, μακριά, έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ή τους όρους εντολής του γενικού γραμματέα (του ΟΗΕ)».

Τέλος, τη συνεχή στήριξη της Ουάσινγκτον στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας και τόνισε τη σημασία της προώθησης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Shares