Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Νέα αεροπορική επιδρομή στη Μεκέλε

Αιθιοπία

Η πρωτεύουσα της Τιγκράι, η Μεκέλε, επλήγη κατά τη διάρκεια της νύχτας από αεροπορικές επιδρομές, ανέφεραν σήμερα οι αρχές των ανταρτών στην εξεγερμένη πολιτεία της βόρειας Αιθιοπίας και στέλεχος νοσοκομείου.

Εξαπολύθηκε “νυχτερινή επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μεκέλε”, σε τομέα όπου δεν υπήρχαν “στρατιωτικοί στόχοι”, τόνισε μέσω Twitter ο Γκετάτσου Ρέντα, εκπρόσωπος των αρχών των ανταρτών στην Τιγκράι, όπου ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 πόλεμος ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, “ερρίφθησαν τουλάχιστον τρεις βόμβες”.

Ο Δρ. Κίμπρομ Γκεμπρεσελασιέ, διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Μεκέλε, αναφέρθηκε μέσω Twitter σε “επίθεση drone στη Μεκέλε περί τα μεσάνυχτα” προσθέτοντας πως “διακομίζονται θύματα στο νοσοκομείο”.

Δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία δημοσιογράφοι, κάτι που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε επαλήθευση των πληροφοριών που δίνουν τα αντιμαχόμενα μέρη με ανεξάρτητο τρόπο. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και το διαδίκτυο στις εμπόλεμες ζώνες έχουν πολλά προβλήματα, όταν δεν είναι εντελώς εκτός λειτουργίας.

Δεν υπήρχε διαθέσιμος κανένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας.

Έπειτα από πέντε μήνες κατάπαυσης του πυρός, οι εχθροπραξίες στη βόρεια Αιθιοπία ξανάρχισαν την 24η Αυγούστου. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Αντίς Αμπέμπα (ομοσπονδιακός στρατός, πολιτειακές δυνάμεις, παραστρατιωτικοί) και οι αντάρτες του TPLF αλληλοκατηγορήθηκαν για την επανέναρξη των συγκρούσεων.

Προηγούμενη αεροπορική επιδρομή είχε αναφερθεί επίσης στη Μεκέλε την 26η Αυγούστου, με τους αντάρτες να καταγγέλλουν πως επλήγησαν νηπιαγωγείο και παιδική χαρά σε κατοικημένη περιοχή και την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι ανταπέδωσε “επίθεση” βάζοντας στο στόχαστρο “στρατιωτικούς στόχους”.

Ο Δρ. Γκεμπρεσελασιέ είχε αναφέρει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στο νοσοκομείο του διακομίστηκαν τέσσερα πτώματα, ανάμεσά τους αυτά δύο παιδιών, και εννέα τραυματίες.

Ο επίσημος τηλεοπτικός σταθμός των αρχών στην Τιγκράι έκανε λόγο από την πλευρά του για “επτά άμαχους, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών” που έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή.

Οι αντάρτες ανέφεραν χθες πως θέλουν να συνεχίσουν να προελαύνουν προς παρακείμενες περιοχές νότια της Τιγκράι για να “εξουδετερώσουν” τις στρατιωτικές ενισχύσεις που ανέπτυξε η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως παραμένουν ανοικτοί στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με διπλωμάτες, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και κατοίκους, οι αντάρτες προέλασαν περίπου 50 χιλιόμετρα προς νότο, στην πολιτεία Αμχάρα, και νοτιοανατολικά, στην Αφάρ.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη βόρεια Αιθιοπία χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ξεριζωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες βρέθηκαν αντιμέτωποι με συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Shares