Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΑΤΟικοί εκπαίδευαν Ουκρανούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία

Σε ένα τεράστιο «πεδίο μάχης» με πολύχρονες «πρόβες πολέμου» από το ΝΑΤΟ είχε μετατραπεί η Ουκρανία από το 2014, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ντονμπάς και εν αναμονή της μεγάλης αναμέτρησης με τη Ρωσία, που όπως φαίνεται προετοίμαζαν και οι δύο πλευρές όσο οξυνόταν η γεωπολιτική αντιπαράθεση.

Αποκαλυπτικά ως προς τη μακροχρόνια στοχευμένη στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών από το ΝΑΤΟ για έναν πόλεμο με τη Ρωσία είναι όσα αναφέρει ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» (WSJ).

«Οταν ο υπολοχαγός της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς, Αντρί Κούλις, έστησε ενέδρα στις ρωσικές δυνάμεις, ευχαρίστησε τον καναδικό στρατό. Οι Καναδοί εκπαίδευσαν την Ταξιαρχία Ταχείας Αντίδρασης το περασμένο καλοκαίρι σε πόλεμο, τακτικές πεδίου και ιατρική στο πεδίο μάχης. Η άσκηση στη δυτική Ουκρανία ήταν μία από τις πολλές τα τελευταία χρόνια, με στρατεύματα από Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρουμανία και με την Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας».

«Αυτή η εκπαίδευση είναι μόνο ένα μικρό μέρος της προσπάθειας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, που μετασχημάτισε τον στρατό της Ουκρανίας, ιδιαίτερα το διάστημα 2014 – 2022». Ουκρανοί και Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι γι’ αυτόν τον λόγο ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται εδώ και περίπου 6 μήνες στον καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό.

Μέσω μαθημάτων και ασκήσεων, όπου «συμμετείχαν τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες ετησίως για περισσότερα από οκτώ χρόνια», το ΝΑΤΟ συνέβαλε στην αναδιαμόρφωση του ουκρανικού στρατού στα δυτικά πρότυπα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες «χρησιμοποιούν σίγουρα διαδικασίες που έμαθαν κατά την εκπαίδευση με το ΝΑΤΟ», λέει ο υπολοχαγός.

Στο μεταξύ η διαρκής στρατιωτική παρουσία της Δύσης στην Ουκρανία, και μάλιστα σε καιρό εμφυλίου με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, ήταν και «μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Οι «σκληροπυρηνικοί στρατιώτες» της Ουκρανίας – εθνικιστές, βετεράνοι του στρατού, ναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως το Τάγμα Αζόφ, ο «Δεξιός Τομέας» κ.ά. – πολεμούσαν στο Ντονμπάς εδώ και 8 χρόνια. Η εμπειρία τους στην πρώτη γραμμή τούς βοήθησε να «απορροφήσουν την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ», στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 8 χώρες, και πρόσφερε στους διοικητές του ΝΑΤΟ «ένα παράθυρο για το πώς θα ήταν ένας πόλεμος με τη Ρωσία», λένε Δυτικοί αξιωματικοί.

«Η πολύχρονη υποστήριξη και βοήθεια είχε σημαντικό αντίκτυπο», επεσήμανε και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η προσπάθεια για ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνατοτήτων από τον ουκρανικό στρατό ξεκίνησε το 2008, μετά την απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Γεωργία με τη συμβολή της Ρωσίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν μετά την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία το 2014, και τις επιθέσεις στο Ντονμπάς, που άρχισε ο στρατιωτικός μετασχηματισμός στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Δυτικοί αξιωματικοί εγκαταστάθηκαν σε μια στρατιωτική εκπαιδευτική εγκατάσταση 150 τετραγωνικών μιλίων στην πόλη Γιαβορίβ, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας.

Η πρώτη προτεραιότητα το 2014 ήταν να βοηθηθούν τα ουκρανικά στρατεύματα να πολεμήσουν τους Ρώσους στα ανατολικά. Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μαθήματα για ιατρική στο πεδίο της μάχης, σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση του ρωσικού υβριδικού πολέμου. Δυτικοί αξιωματικοί άρχισαν να εκπαιδεύουν τα στρατεύματα της Ουκρανικής Εθνοφρουράς σε σύγχρονες τακτικές μάχης, με αποτέλεσμα αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού να ζητήσουν παρόμοια εκπαίδευση, αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Στο Κίεβο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεργάστηκαν με συμβούλους του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες, για να προετοιμάσουν βαθύτερες αλλαγές.

Οπως αναφέρει ο Κρ. Ριβς, συνταγματάρχης του καναδικού στρατού που ηγήθηκε της εκπαίδευσης το διάστημα 2017 – 2018, μέχρι να φύγει, οι εκπαιδευτικές συνεδρίες στο Γιαβορίβ είχαν μετατραπεί από «παρέες» 150 στρατιωτών σε ομάδες μάχης με περισσότερους από 400 στρατιώτες. Οι Ουκρανοί άρχισαν να αντικαθιστούν Δυτικούς στρατιώτες σε κορυφαίες προσομοιώσεις μάχης.

Οι ετήσιες ασκήσεις «Rapid Trident», που διοργανώνονται στο Γιαβορίβ από τον στρατό των ΗΠΑ, επιτρέπουν στα ουκρανικά στρατεύματα να εξασκούνται σε εικονικό πόλεμο με δυνάμεις από έως και 12 χώρες. Ο υπολοχαγός Κούλις τονίζει ότι οι δεξιότητες που απέκτησε στις ασκήσεις από το 2016 βοήθησαν την ταξιαρχία ταχείας αντίδρασης να πολεμήσει στο Ντονμπάς τα τελευταία χρόνια.

Οι Αμερικανοί είναι επικεφαλής στην Ουκρανία

Σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία βρίσκονται στην Ουκρανία αξιωματικοί, μέλη μυστικών υπηρεσιών και μισθοφόροι από κράτη του ΝΑΤΟ, με ηγετικό τον ρόλο των ΗΠΑ σύμφωνα με αναφορές που βγαίνουν στα ΜΜΕ.

Για σημαντικό ρόλο αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο πρόσφατα στο τηλεοπτικό δίκτυο «CNews» ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζορζ Μπαλμπρουνό, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε σε εμπόλεμες περιοχές, μαζί με Γάλλους «εθελοντές» στο πλευρό των Ουκρανών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι συνόδευε Γάλλους μαχητές, δύο από τους οποίους είχαν πολεμήσει στο παρελθόν κατά του ISIS. «Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν ανακαλύψαμε ότι για να μπορέσει να μπει κάποιος στον ουκρανικό στρατό, οι Αμερικανοί είναι επικεφαλής». Μάλιστα, ο ίδιος και οι μαχητές «παραλίγο να συλληφθούν» από τους Αμερικανούς, που τους υποχρέωσαν να υπογράψουν συμβόλαιο με ισχύ «μέχρι το τέλος του πολέμου».

«Ποιος είναι επικεφαλής; Οι Αμερικανοί, το είδα με τα μάτια μου», είπε ο δημοσιογράφος.

Εκτός από μισθοφόρους, «στρατιωτικό προσωπικό των χωρών του ΝΑΤΟ εμπλέκεται στην ουκρανική σύγκρουση», ανέφερε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Αντρ. Κλίμοφ.

«Εχουμε ήδη κρατούμενους μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των χωρών του ΝΑΤΟ, θα τα δείξουμε όλα αυτά όταν διεξάγουμε δίκες και όλος ο κόσμος θα δει τι πραγματικά συνέβη», πρόσθεσε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares