Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΝΑΤΟ: Συνάντηση Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν στις 4 Νοεμβρίου

Ο γγ του ΝΑΤΟ θα αναμένεται να συζητήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί στις 4 Νοεμβρίου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν την επικύρωση, εκ μέρους της Άγκυρας, της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα έλθει στις 4 Νοεμβρίου» είπε η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον θα γίνει δεκτός από τον Ερντογάν στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα επισκεφθεί «σύντομα» την Τουρκία.

Ένας εκπρόσωπος του Κρίστερσον που ρωτήθηκε για το θέμα δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία της επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού στην Άγκυρα, σχολιάζοντας μόνο ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται για το θέμα αυτό».

Μέχρι σήμερα, 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν προχωρήσει στην επικύρωση.

Ο Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών κατηγορώντας τις ότι προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε και πάλι ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας.

newsbomb.gr

Shares