Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022

ΝΑΤΟ: Παίζονται…παζάρια – Φινλανδία και Σουηδία «όμηροι» της Τουρκίας

Προσκόμματα θέτει η Τουρκία στη δρομολογούμενη ιστορική προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις δομές του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την ίδια την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και εξόριστων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στην επικράτεια των δύο σκανδιναβικών χωρών, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, αλλά και διά στόματος του Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ασαφές παραμένει ωστόσο την ίδια στιγμή εάν η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επεκτείνει το «παζάρι» με φόντο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επιδιώκοντας ενδεχομένως να αποσπάσει παραχωρήσεις και στο πεδίο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ αναφορικά με την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 ή και σε άλλα «μέτωπα» που αγγίζουν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία διαμηνύει μεν ότι «δεν κλείνει την πόρτα» της Συμμαχίας σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι, εντούτοις απαιτεί διαπραγμάτευση, η οποία και θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιδιωκόμενη fast-track διαδικασία προσχώρησης των μέχρι σήμερα αμυντικά αδέσμευτων σκανδιναβικών χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση ως προς τις τουρκικές ενστάσεις. Αναγνωρίζει ωστόσο πως μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις, εξ ου και υπογραμμίζει την καίρια σημασία ενδιάμεσων εγγυήσεων ασφαλείας εκ μέρους κρατών-μελών της Συμμαχίας έως ότου τεθεί επίσημα η χώρα υπό την ασφαλή ομπρέλα του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που εγγυάται τη συλλογική άμυνα.

Όσο για τους «βρυχηθμούς» της Ρωσίας ενώπιον της προοπτικής ένταξης, η Φινλανδία επισημαίνει πως επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία ενόσω βρίσκεται «καθ’ οδόν» προς το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως είναι πρετοιμασμένη για κάθε σενάριο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νινίστο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία τον ενημέρωσε προσωπικά για την επικείμενη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ για να εισπράξει την προειδοποίηση Πούτιν πως η εγκατάλειψη του καθεστώτος αμυντικής ουδετερότητας συνιστά «λάθος».

«Δεν περιμένουμε τίποτα, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Πέκα Χααβίστο στο Politico πριν την έναρξη της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, όπου τίθεται επί τάπητος η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών και επιδιώκεται επίσης εκ μέρους των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών εταίρων η αποσαφήνιση των τουρκικών προθέσεων κατόπιν της ανοιχτής διαφωνίας που εκφράστηκε διά στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι εργασίες της συνόδου άρχισαν το Σάββατο με το δείπνο των επικεφαλής διπλωματίας -παρουσία των ομολόγων τους Φινλανδίας και Σουηδίας, Πέκα Χααβίστο και Αν Λίντε αντίστοιχα, και στις 15.30 ώρα Ελλάδας την Κυριακή θα δώσουν συνέντευξη Τύπου από κοινού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, έστειλε το μήνυμα ότι καμία από τις 30 χώρες της Συμμαχίας δεν επιτρέπεται να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Εφόσον οι δύο χώρες το θέλουν, τότε καμία από τις 30 χώρες δεν επιτρέπεται να αντιταχθεί. […] Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα φώτιζε με πολύ αρνητικό τρόπο το ΝΑΤΟ και εύχομαι να μη συμβεί», δήλωσε ο Ζαν’Ασελμπορν και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Σημαντικός εταίρος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εδώ το θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και κυρίως σε δύο χώρες, η μία εκ των οποίων έχει πολλά χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να πιστέψει τον Πούτιν, ο οποίος έλεγε κάποτε και ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί εναντίον των Ουκρανών. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία το θέλουν, τότε θα έχουν και τις 30 χώρες στο πλευρό τους», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών.

Από πλευράς της, η επικεφαλής διπλωματίας του Καναδά, Μέλανι Τζόλι, τόνισε πως οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν πρέπει απλώς να ενταχθούν στη Συμμαχία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει και πολύ σύντομα. Ο ρόλος του Καναδά, σημείωσε, είναι αυτός της «γέφυρας» μεταξύ χωρών. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φέρουμε όλους στο τραπέζι και προφανώς είμαστε ισχυροί σύμμαχοι της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Θα βεβαιωθούμε δε ότι θα συνεργαστούμε με την Τουρκία», επισήμανε.

 

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares