Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία αναμένεται να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας μέχρι τον Μάρτιο σύμφωνα με το Bloomberg

Οι πρωθυπουργοί Φινλανδίας και Σουηδίας επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην κοινή ένταξη.

Ολοένα και πιο κοντά στην απόφαση να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, βρίσκεται η Τουρκία σύμφωνα με το Bloomberg, κρατώντας, ταυτόχρονα, τη Σουηδία «στον πάγο».

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφεραν στο πρακτορείο πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα βήματα που έχει κάνει το Ελσίνκι για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφαλείας που έχει εκφράσει, ήταν αρκετά για να επικυρώσουν οι Τούρκοι βουλευτές την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η σχετική ανακοίνωση μπορεί, μάλιστα, να γίνει πριν το κοινοβούλιο της Τουρκίας διακόψει τις εργασίες του στα μέσα Μαρτίου ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο.

«Έχουμε αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που έθεσε η Τουρκία», δήλωσε την Πέμπτη η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Εναπόκειται σε δύο χώρες, την Τουρκία και την Ουγγαρία, να ανάψουν πράσινο φως. Περιμένουμε να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα, η Φινλανδή πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σουηδό ομόλογό της, Ουλφ Κρίστερσον, πως συνεχίζει να στηρίζει την κοινή ένταξη της χώρας της μαζί με τη Σουηδία.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα – η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτηση μαζί, είναι προς το συμφέρον όλων μας να ενταχθούμε μαζί», ανέφερε η Μάριν.

pronews.gr
Shares