Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

NASA: Θα στείλουν ξανά άνθρωπος μετά από 50 χρόνια για τη δημιουργία μόνιμης βάσης

Μια νέα Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα και την εξερεύνηση του Διαστήματος, γνωστοποίησε η NASA, μέσα από το σχέδιο «Artemis 3», μέσω του οποίου οι άνθρωπος θα επιστρέψει στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια και θα δημιουργήσει μόνιμη βάση στον σεληνιακό Νότιο Πόλο, στρέφοντας σε επόμενη φάση το βλέμμα της προς τον πλανήτη Άρη.

Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη είναι προγραμματισμένη για το 2025 και στην αποστολή θα μετέχουν η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στο Διάστημα. Μετά από δύο δοκιμαστικές αποστολές Artemis, το Artemis III, θα σηματοδοτήσει την πρώτη επιστροφή της ανθρωπότητας στη σεληνιακή επιφάνεια. Η NASA θα γράψει ιστορία στέλνοντας τους πρώτους ανθρώπους να εξερευνήσουν την περιοχή κοντά στον σεληνιακό Νότιο Πόλο.

Το διαστημικό σκάφος Orion της NASA θα είναι αυτό που μεταφέρει το πλήρωμα προς και από τη Γη και προς και στη σεληνιακή τροχιά. Το Orion είναι το μόνο διαστημόπλοιο ικανό να επιστρέφει πληρώματα στη Γη με ταχύτητες επανεισόδου στη Σελήνη. Στην επιτυχημένη αποστολή Artemis I, η μοναδικά σχεδιασμένη θερμική ασπίδα του Orion δοκιμάστηκε πρόσφατα κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες επανεισόδου. Τέσσερις αστροναύτες θα αναχωρήσουν από το Launch Pad 39B στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριντα πάνω από το Space Launch System (SLS). Το πλήρωμα θα επιλεγεί με κριτήρια που θα καλύπτουν μοναδικές δεξιότητες και εντατική εκπαίδευση.

Αυτή η αποστολή θα εγκαινιάσει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι έχουν σταθερή πρόσβαση στη Σελήνη και οι ανθρώπινες αποστολές εξερεύνησης πλανητών θα είναι εφικτές. Κάθε αποστολή Artemis θα αυξήσει τις γνώσεις μας, θα βελτιώσει τις λειτουργίες μας και θα αποδείξει την τεχνολογία μας καθώς προετοιμαζόμαστε για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον Άρη.

Βήμα-βήμα το σχέδιο για το Artemis III
Πρώτα το πλήρωμα θα εκτοξευτεί στην τροχιά της Γης όπου θα πραγματοποιήσει ελέγχους συστημάτων και ρυθμίσεις ηλιακών πλαισίων στο Orion.
Στη συνέχεια, μια ισχυρή ώθηση από το ενδιάμεσο στάδιο κρυογονικής πρόωσης του SLS θα βοηθήσει τον Orion να εκτελέσει έναν ελιγμό διασεληνιακής έγχυσης, προσανατολίζοντας την πορεία του προς τη Σελήνη.
Για αρκετές ημέρες, το πλήρωμα θα ταξιδεύει προς τη Σελήνη και θα εκτελεί διορθωτικά εγκαύματα κινητήρα για να αναχαιτίσει το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης.
Την κατάλληλη στιγμή και τοποθεσία, το Orion θα εκτελέσει μια σειρά από δύο ενεργοποιήσεις του κινητήρα για να τοποθετήσει το διαστημικό σκάφος σε μια σεληνιακή τροχιά σχεδόν ευθύγραμμης άλως (NRHO). Από εκατοντάδες πιθανές τροχιές, η NASA επέλεξε το NRHO για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της Artemis. Το NRHO θα παρέχει σχεδόν σταθερή επικοινωνία με τη Γη και πρόσβαση σε τοποθεσίες σε όλη τη Σελήνη.

Επειδή είναι βαρυτικά ισορροπημένη μεταξύ Γης και Σελήνης, αυτή η τροχιά θα μεγιστοποιήσει την απόδοση καυσίμου. Σε μελλοντικές αποστολές, η NASA και οι συνεργάτες της θα συγκεντρώσουν τον σεληνιακό διαστημικό σταθμό Gateway στο NRHO για να χρησιμεύσει ως κόμβος για τις αποστολές Artemis.

Η συνεργασία με τη SpaceX
Η NASA επέλεξε τη SpaceX για να παρέχει το ανθρώπινο σύστημα προσγείωσης που θα μεταφέρει τους αστροναύτες της Άρτεμις ΙΙΙ από τον Ωρίωνα σε σεληνιακή τροχιά στην επιφάνεια της Σελήνης και πάλι πίσω. Η SpaceX σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια μοναδική ιδέα λειτουργιών για να αυξήσει τη συνολική απόδοση της προσεδάφισής της. Μετά από μια σειρά δοκιμών, το σκάφος της SpaceX θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια αποστολή επίδειξης χωρίς πλήρωμα που θα προσγειώσει το Starship στη σεληνιακή επιφάνεια. Όταν το Starship πληροί όλες τις απαιτήσεις και τα υψηλά πρότυπα της NASA για την ασφάλεια του πληρώματος, θα είναι έτοιμο για την πρώτη του αποστολή Artemis.

Τι περιλαμβάνει η αποστολή του SpaceX
Πριν από την εκτόξευση του πληρώματος, το SpaceX θα εκτοξεύσει μια αποθήκη αποθήκευσης στην τροχιά της Γης.
Μια σειρά από επαναχρησιμοποιήσιμα δεξαμενόπλοια θα μεταφέρει προωθητικό στην αποθήκη αποθήκευσης για να τροφοδοτήσει το ανθρώπινο σύστημα προσγείωσης.
Το μη πλήρωμα ανθρώπινο σύστημα προσγείωσης Starship θα εκτοξευτεί στη συνέχεια στην τροχιά της Γης και θα συναντηθεί με την αποθήκη αποθήκευσης για να γεμίσει τις δεξαμενές του προτού πραγματοποιήσει ένα έγκαυμα κινητήρα διασεληνιακής έγχυσης και ταξιδέψει περίπου έξι ημέρες στο NRHO όπου θα περιμένει το πλήρωμα της Artemis III.
Όταν και τα δύο διαστημόπλοια φτάσουν στο NRHO, το Orion θα προσδεθεί στο σύστημα ανθρώπινης προσγείωσης Starship στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πρώτη σεληνιακή επιφανειακή αποστολή του 21ου αιώνα.
Μόλις το πλήρωμα και οι προμήθειες τους είναι έτοιμα, δύο αστροναύτες θα επιβιβαστούν στο Starship και δύο θα παραμείνουν στο Orion.
Ακολούθως, το Orion θα αποσυνδεθεί και θα απομακρυνθεί από το Starship για να παραμείνει στο NRHO για περίπου μία τροχιά γύρω από τη Σελήνη, που θα διαρκέσει περίπου 6,5 ημέρες. Αυτό θα ταιριάζει με τη διάρκεια της επιφανειακής αποστολής, οπότε καθώς ο Orion ολοκληρώσει την τροχιά του, το πλήρωμα επιφάνειας δύο ατόμων θα ολοκληρώσει την εργασία του στην επιφάνεια εγκαίρως για να εκτοξευτεί ξανά για να συναντήσει το διαστημόπλοιο.
Οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί – Τα στάδια της αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης
Η NASA έχει επικεντρώσει τα βλέμματά της σε τοποθεσίες γύρω από το Νότιο Πόλο για τη σεληνιακή εξερεύνηση. Οι ακραίες, αντίθετες συνθήκες την καθιστούν μια δύσκολη τοποθεσία για τους Γήινους να προσγειωθούν, να ζήσουν και να εργαστούν, αλλά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής υπόσχονται πρωτοφανείς επιστημονικές ανακαλύψεις στο βαθύ διάστημα. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων συστημάτων, το πλήρωμα μέσα στο Starship θα προσγειωθεί σε μια προσεκτικά επιλεγμένη τοποθεσία σε ακτίνα 100 μέτρων.

Μετά την προσγείωση, το πρώτο καθήκον του πληρώματος επιφάνειας θα είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα συστήματα είναι έτοιμα για την παραμονή τους στη σεληνιακή επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ξεκουραστούν, θα φάνε και θα ανανεωθούν για την πρώτη ολόκληρη μέρα της αποστολής.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στη Σελήνη, οι αστροναύτες θα κάνουν επιστημονική εργασία μέσα στο Starship και θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από περιπάτους στο φεγγάρι, βγαίνοντας από το Starship για να εξερευνήσουν την επιφάνεια.
Οι αστροναύτες θα φορέσουν προηγμένες διαστημικές στολές, θα βγουν μέσα από ένα αεραγωγό και θα κατέβουν στο ασανσέρ του Starship. Η NASA επέλεξε το Axiom Space για να παρέχει τις επιφανειακές στολές Artemis III και τα συστήματα διαστημικού περιπάτου. Αυτές οι στολές θα δώσουν στους αστροναύτες αυξημένο εύρος κίνησης και ευελιξία για να εξερευνήσουν περισσότερο το τοπίο από ό,τι σε προηγούμενες σεληνιακές αποστολές.
Κατά τη διάρκεια των περιπάτων τους στο φεγγάρι, οι αστροναύτες θα τραβούν φωτογραφίες και βίντεο, θα ερευνούν τη γεωλογία, θα ανακτούν δείγματα και θα συλλέγουν άλλα δεδομένα για την επίτευξη συγκεκριμένων επιστημονικών στόχων. Η θέα από την περιοχή του σεληνιακού Νότιου Πόλου θα είναι πολύ διαφορετική από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις αποστολές Apollo στην ισημερινή περιοχή της Σελήνης. Ο Ήλιος θα αιωρείται ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα, ρίχνοντας μακριές, σκοτεινές σκιές σε όλο το έδαφος, τις οποίες το πλήρωμα θα εξερευνήσει χρησιμοποιώντας προβολείς και εργαλεία πλοήγησης. Οι πληροφορίες και τα υλικά που συλλέγονται από τους αστροναύτες της Artemis III θα αυξήσουν την κατανόησή μας για τη μυστηριώδη περιοχή του Νότιου Πόλου, τη Σελήνη και το ηλιακό μας σύστημα.
Οι ομάδες ελέγχου αποστολής στο έδαφος θα είναι σε επαφή με το πλήρωμα καθώς μεταδίδουν αυτά που βλέπουν, ακούν και αισθάνονται. Μέσω της κάλυψης της αποστολής και της δυνατότητας αποστολής εικόνων και βίντεο υψηλής ποιότητας στο έδαφος με προηγμένη τεχνολογία επικοινωνίας, θα μοιράζονται μια μοναδική νέα ανθρώπινη εμπειρία με τον κόσμο.
Όταν ολοκληρωθεί η επιφανειακή τους αποστολή, οι δύο αστροναύτες θα σηκωθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και θα κατευθυνθούν πίσω στο NRHO στο Starship για να επανενωθούν με τους συναδέλφους τους στο Ωρίωνα.
Μετά την ελλιμενισμό, το πλήρωμα θα περάσει έως και πέντε ημέρες σε τροχιά, μεταφέροντας δείγματα μεταξύ των οχημάτων και προετοιμάζοντας το ταξίδι της επιστροφής στη Γη.
Το ταξίδι της επιστροφής στη Γη
Όταν φτάσουν στο βέλτιστο σημείο αναχώρησης NRHO, με τους τέσσερις αστροναύτες πίσω στον Ωρίωνα, θα αποσυνδέσουν και θα ανάψουν τις μηχανές του Orion, περνώντας το διαστημόπλοιο πέρα από τη Σελήνη και επιτρέποντάς του να κατευθυνθεί προς τη Γη.
Το πλήρωμα θα ταξιδέψει περίπου 24.855 μίλια (περίπου 40.000 χιλιόμετρα) την ώρα κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης.
Με τη βοήθεια 11 αλεξίπτωτων, το διαστημικό σκάφος θα εκτοξευθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου θα ανασυρθεί και το πλήρωμα με την υποστήριξη της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του Ναυτικού των ΗΠΑ.

 

cnn.gr

Shares