Παρασκευή , 22 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Νέα αιματοχυσία στη Λιβύη ετοιμάζουν οι Τούρκοι: Στέλνουν νέα όπλα εναντίον του Χαφτάρ

 

Tο “πεδίο” της Λιβύης, δεν φεύγει εύκολα από το προσκήνιο, καθώς η Τουρκία, παρά την εκεχειρία που έχει υπογραφεί στη χώρα, φαίνεται πως συνεχίζει να εξοπλίζει την Τρίπολη, με κάθε τρόπο εναντίον του Χαφτάρ.

Έχοντας ως πρόσχημα τις φερόμενες μετακινήσεις στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ, η Άγκυρα, συνεχίζει να εξοπλίζει ην κυβέρνηση της Τρίπολης.

H τουρκική εφημερίδα Yeni Akit γράφει χαρακτηριστικά: «…Ο Χαλίφα Χαφτάρ άρχισε να μετακινεί τις δυνάμεις του από τα ανατολικά της χώρας προς τα δυτικά με νέα όπλα και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα επιθέσεις», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα σχέδια της Τουρκίας για το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή της Σύρτης.

Επισημαίνεται από τους Τούρκους για να δώσουν έμφαση, ότι «στις 23 Οκτωβρίου υπογράφηκε στη Γενεύη συμφωνία για την πλήρη κατάπαυση του πυρός που αναφέρει απομάκρυνση των δυνάμεων από τη γραμμή Σύρτης- Τζούφρα και αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων εντός 3 μηνών. Ωστόσο, ο Χαφτάρ δεν απέσυρε τις δυνάμεις του από τη γραμμή Σύρτης – Τζούφρα παρόλο που έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία».

Λίγες ημέρες πριν, η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, είπε ότι περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες ή μισθοφόροι παραμένουν ακόμη στη χώρα, παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο, καταγγέλλοντας τη «σοκαριστική παραβίαση της λιβυκής εθνικής κυριαρχίας» και «κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

Την ίδια στιγμή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τους μαχητές του Σάρατζ και ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν στις δυνάμεις της Τρίπολης (και τις εκπαιδεύουν) εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών ρουκετών.

Το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα στη Λιβύη έχει αυξηθεί αισθητά, καθώς η Τουρκία στέλνει εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ελικόπτερα, καθώς και οπλικών συστημάτων διαφόρων τύπων, με σκοπό να στηρίξει την τουρκολιβυκή συμφωνία την οποία καθόλου τυχαία εδώ και μερικές ημέρες εκθειάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares