Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Εντατικές επαφές Λαβρόφ για την άμεση κατάπαυση πυρός Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Εντατικές επαφές Λαβρόφ για την άμεση κατάπαυση πυρός Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Τη σημασία της άμεσης κατάπαυσης πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την προσφυγή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική επίλυση της κρίσης επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε εντατικές συνομιλίες του με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διεξάγει εντατικές επαφές με στόχο την άμεση κατάπαυση πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την έναρξη των συνομιλιών.

«Μετά την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Σεργκέι Λαβρόφ εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές στην κατάπαυση πυρός και την έναρξη συνομιλιών» σημείωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: Άμεση κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
«Καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες άμεσα και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Καμία σύγκρουση δεν πρέπει να επιλύεται στο πεδίο της μάχης» σημείωσε ο Ντζαμπάροφ.

Να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 27/9/2020.

Εντωμεταξύ, στη διάψευση των αναφορών που θέλουν τον Αρμένιο υπουργό Άμυνας να επισκέπτεται τη Ρωσία λόγω των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ προχώρησε η πρεσβεία της Αρμενίας στη Μόσχα, όπως ανέφερε στο Sputnik o σύμβουλος της διπλωματικής αποστολής, Έντβαρντ Ντζαμπαζιάν.

Νωρίτερα σήμερα, αρκετά κανάλια στο social media Telegram ανέφεραν ότι ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας, Νταβίντ Τονογιάν, ίσως επισκεφτεί τη Μόσχα αργότερα την Κυριακή, εξαιτίας της κλιμάκωσης με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Δεν επιβεβαιώνουμε αυτή την πληροφορία, η πρεσβεία την έχει αρνηθεί» ανέφερε ο Ντζαμπαζιάν στο Sputnik.

Επιστράτευση και στρατιωτικός νόμος στην Αρμενία.
Εξάλλου, στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου και πλήρη επιστράτευση προχώρησε η Αρμενία, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης στις εντάσεις στην διεκδικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, την Κυριακή.

«Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης, στρατιωτικός νόμος και πλήρης επιστράτευση κηρύσσονται στην Αρμενία. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις μπαίνουν αμέσως σε ισχύ, έπειτα από την επίσημη δημοσίευσή τους. Καλώ όλο το στρατιωτικό προσωπικό να παρουσιαστεί στις κατά τόπος στρατιωτικές υπηρεσίες» έγραψε ο Πασινιάν στο Facebook.

Ιλχάμ Αλίεφ: Ορκίζομαι στην νίκη κατά της Αρμενίας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ορκίστηκε στη νίκη της χώρας του απέναντι στην Αρμενία.

«Την Κυριακή το πρωί, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν στρατιωτικές θέσεις και οικισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής» σημείωσε ο Αλίεφ.

«Πρόκειται για μια ακόμη στρατιωτική πρόκληση από την Αρμενία» συνέχισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. «Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκαν απώλειες μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών του Αζερμπαϊτζάν» ανέφερε ο Αλίεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

sputnkinews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares