Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αρμενική εκκλησία αντιμέτωπη με την απειλή της καταστροφής

Πληθαίνουν οι αναφορές για καταστροφή της Χριστιανικής αρμενικής κληρονομιάς στις περιοχές που κατέχονται από το Αζερμπαϊτζάν. Θρησκευτικά μνημεία ισοπεδώνονται και πολλά άλλα κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη εξαιτίας της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας του ισλάμ…(Στη φωτογραφία Αζέροι στρατιώτες βεβηλώνουν αρμενικό κοιμητήριο).

Η Εκκλησία της Αγίας Μητέρας του Θεού, (St. Astvatsatsin), απειλείται με καταστροφή. Ο ιερός ναός βρίσκεται στο Ταγκαβάρντ, στα εδάφη του Αρτσάχ (σ.σ. η αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο-Καραπμπάχ), που κατέκτησε το Αζερμπαϊτζάν με τη βοήθεια της Τουρκίας, το φθινόπωρο του 2020.

Σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα, μεταξύ 10 Ιουνίου και 12 Ιουλίου, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χωριού. Το τμήμα του οικισμού που ισοπεδώθηκε με τη χρήση εκσκαφέων φτάνει λίγο έξω από την Εκκλησία.

Armenian Church Threatened in Nagorno-Karabakh | Persecution

H Εκκλησία της Αγίας Μητέρας του Θεού 

Ο Ιερός Ναός  χτίστηκε το 1840 και αποτελούσε τόπο χριστιανικής κληρονομιάς για τον αρμενικό πληθυσμό πριν από τον πόλεμο. Η οργάνωση Caucasus Heritage Watch, η οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και αναφέρει μέσω δορυφορικών εικόνων, έχει καλέσει τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσουν την Εκκλησία και να σταματήσουν την κατεδάφιση του Ταγκαβάρντ.

Ο Ιερός Ναός είναι μια από τις πολλές ιστορικές Εκκλησίες της Αρμενίας που αντιμετωπίζουν πιθανή καταστροφή στο Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σωτήρα, (Ghazanchetsots), στην πόλη Σούσι, από τη στιγμή όπου οι δυνάμεις των Αζέρων άρχισαν να καθαρίζουν την περιοχή από τα μνημεία και τα κτίσματα που σχετίζονται με τη Χριστιανική παράδοση και ιστορία των εν λόγω εδαφών.

Ο Ναός του Αγίου Σωτήρα στο Σούσι – Αριστερά η βεβήλωση από τους Αζέρους 

σ.σ. Για τον Ναό του Αγίου Σωτήρα υπενθυμίζεται ότι οι μουσουλμάνοι Αζέροι αφαίρεσαν αρχικά όχι μόνο τα αγάλματα των αγγέλων αλλά και τον σταυρό της πύλης. Φήμες ήθελαν τα έργα συντήρησης της Εκκλησίας, τα οποία ανέλαβε το Αζερμπαϊτζάν, να αποσκοπούν στη σταδιακή μετατροπή του Ιερού Ναού σε τζαμί.

Πηγή:  Persecution.org – International Christian Concern, (ICC)

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares