Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Nα τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΕ το Twitter μετά την περίοδο Μασκ, ζητάει Γερμανός υφυπουργός

Η Eυρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσει υπό άμεση παρακολούθηση το Twitter και να ξεκινήσει έρευνα έπειτα από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της περιόδου Έλον Μασκ, είπε υφυπουργός της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Σβεν Γκίγκολντ μάλιστα έστειλε σχετική επιστολή σε 2 επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού στο υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ζητάει την παρακολούθηση της πλατφόρμας από την ΕΕ, διότι θεωρεί ότι η συμπεριφορά του Twitter επί Έλον Μασκ συνιστά απειλή για την ελευθερία του λόγου.

Ο Σβεν Γκίγκολντ αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόσφατη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter και στην επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση σε ορισμένα links. Στην επιστολή του προς δύο Ευρωπαίους επιτρόπους, ο Γκίγκολντ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει έρευνα λέγοντας ότι η Κομισιόν οφείλει να ενεργήσει ώστε να αποτρέψει μία συμπεριφορά του Twitter που θα παραβιάζει τον ανταγωνισμό.

«Γενικοί όροι και κανόνες που αλλάζουν κάθε ώρα, αλλοπρόσαλλες δικαιολογίες για εκτεταμένους περιορισμούς σε links και το μπλοκάρισμα δημοσιογράφων απειλούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και συνιστούν κίνδυνο για τη ελευθερία της έκφρασης, της πληροφόρησης και του Τύπου», γράφει στην επιστολή του ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Μάλιστα την επιστολή την έχει αναρτήσει στο Twitter.

Ο Έλον Μασκ δήλωσε την Τρίτη (20.12.2022) ότι θα αποχωρήσει από την διεύθυνση της Twitter (όταν θα βρει αντικαταστάτη). Η εξαγορά της Twitter τον Οκτώβριο από τον επιχειρηματία έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνοδεύτηκε από χάος και διαμάχες. Οι αλλαγές του Δεκεμβρίου στην πολιτική απορρήτου και η αναστολή – στην συνέχεια η αποκατάσταση – λογαριασμών δημοσιογράφων προκάλεσε την καταδίκη των μέτρων από δημοσιογραφικούς οργανισμούς, οργανώσεις και αξιωματούχους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εταιρεία Twitter με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές παρακινούν τους κυβερνητικούς θεσμούς να σταματήσουν να αναρτούν ανακοινώσεις αποκλειστικά σε ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το αποκεντρωμένο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Mastodon.

Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ψηφιακή αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να παρακολουθεί μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Google, δηλώνει ο Σβεν Γκίγκολντ.

«Ωστόσο, το Twitter δεν έχει ακόμη χαρακτηρισθεί ψηφιακή πλατφόρμα κυρίαρχης θέσης και διότι οι πωλήσεις της εταιρείας είναι ακόμη πολύ χαμηλές», λέει ο Γερμανός υφυπουργός. «Παρά ταύτα, το Twitter ασκεί μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης παγκοσμίως και στην Ευρώπη».

Ούτε η Twitter ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares