Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Να Καείτε Ζωντανοί» – H Τραγωδία στη Marfin – Δέκα χρόνια μετά, ένα έγκλημα δίχως τιμωρία…

Την 5η Μαΐου 2010, διοργανώθηκε στην Αθήνα ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια της μεταπολίτευσης. Ήταν ενάντια στα οικονομικά μέτρα και την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου από τον Γιώργο Παπανδρέου. Εκείνη τη μέρα είχε προκηρυχθεί γενική απεργία και ο όγκος της κύριας διαδήλωσης υπολογίστηκε σε περίπου 150.000 ανθρώπους. Όταν η διαδήλωση έφθασε στη Σταδίου, άγνωστοι με καλυμμένα πρόσωπα πέταξαν μολότοφ στο βιβλιοπωλείο Ιανός και στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin.

Ορισμένοι εκείνη τη στιγμή τούς ενθάρρυναν, φωνάζοντας προς τους υπαλλήλους της τράπεζας «Να καείτε ζωντανοί», ενώ άλλοι διαδηλωτές τούς παρότρυναν να σταματήσουν. Ξέσπασε πυρκαγιά και οι εργαζόμενοι έτρεξαν στην ταράτσα του κτιρίου και τα μπαλκόνια για να σωθούν από την ασφυξία. Τρεις δεν τα κατάφεραν: η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος τεσσάρων μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών.

Λίγες ημέρες αργότερα, έφθασε στην Αστυνομία μια ανώνυμη επιστολή που φέρεται να ανέφερε ονόματα των εμπρηστών. Η αστυνομική έρευνα είχε πολλά κενά, παρ’ όλα αυτά παραπέμφθηκαν σε δίκη δύο άτομα, ένας για τη Marfin και ο δεύτερος για τον Ιανό, οι οποίοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι συμμετείχαν στα επεισόδια. Τον Οκτώβριο του 2016 και οι δύο αθωώθηκαν στο δικαστήριο. Οι δράστες παραμένουν έως σήμερα στο «σκοτάδι». Από την άλλη, οι υπεύθυνοι της τράπεζας κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και καταδικάστηκαν σε ποινές για πλημμελήματα. Υπάλληλοι και συγγενείς των θυμάτων κατήγγειλαν ότι βρίσκονταν στο κτίριο τη μέρα της απεργίας υπό τον φόβο να απολυθούν.

Το Χρονικό 

Η επίθεση σημειώθηκε όταν τρία άτομα με καλυμμένα πρόσωπα έσπασαν το τζάμι του υποκαταστήματος της τότε Marfin, επί της οδού Σταδίου 23 πετώντας μέσα μια μολότοφ και ένα μπουκάλι βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πυρκαγιά. Μέσα στην τράπεζα, που ήταν κλειστή και κλειδωμένη, ενώ εξελισσόταν η μεγάλη συγκέντρωση, βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης οκτώ εργαζόμενοι.

Οι πέντε από αυτούς κατόρθωσαν να σωθούν με αναπνευστικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι τρεις ωστόσο, η έγκυος Αγγελική, ο Επαμεινώνδας και η Παρασκευή, δεν στάθηκαν τυχεροί. Αν και βγήκαν στα μικρά μπαλκόνια, ήταν αδύνατο να διαφύγουν, ενώ δεν μπορούσαν να βγουν στην ταράτσα γιατί ήταν κλειδωμένη. Και οι τρεις εργαζόμενοι πέθαναν από ασφυξία.

Το σκηνικό στη Σταδίου και στους πέριξ δρόμους ήταν εφιαλτικό, αν και η μεγάλη σε συμμετοχή και παλμό συγκέντρωση είχε ξεκινήσει και κυλούσε ήρεμα και ειρηνικά. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο ύψος της Κλαυθμώνος από κουκουλοφόρους.

Από τα επεισόδια που προκλήθηκαν έξω από την τράπεζα
Από τα επεισόδια που προκλήθηκαν έξω από την τράπεζα  EUROKINISSI

Αφού ξέσπασε η φωτιά στην τράπεζα, τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα στην άλλη πλευρά της Σταδίου. Την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πλησίαζαν στο σημείο, οι διαδηλωτές έκαναν στην άκρη για να διευκολύνουν την πρόσβαση. Ωστόσο η ατμόσφαιρα από τους καπνούς και τα χημικά ήταν αποπνικτική.

Οι αρχές έφτασαν στο σημείο με καθυστέρηση και δυσκολίες στην πρόσβαση
Οι αρχές έφτασαν στο σημείο με καθυστέρηση και δυσκολίες στην πρόσβαση  EUROKINISSI

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ομάδα ατόμων επιχείρησε να παρεμποδίσει την πρόσβαση των αρχών στο σημείο της φωτιάς. Όταν αυτή έσβησε πια, ήταν ήδη πολύ αργά για τους τρεις εργαζόμενους.

Η τραγωδία στην τράπεζα σόκαρε την κοινή γνώμη. Άνθρωποι άφηναν καθημερινά λουλούδια και σημειώματα στο σημείο. Και οι έρευνες ξεκίνησαν εν μέσω αλληλοκατηγοριών για την απόδοση ευθυνών.

Το “όχι” στις αποζημιώσεις από τον Άρειο Πάγο

Πέρσι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την αναίρεση του αστικού σκέλους που αφορά στην εμπρηστική επίθεση του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. Συγκεκριμένα, το πολιτικό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε πως θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου οι αγωγές συγγενών των θυμάτων και υπαλλήλων.

Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε στο σκεπτικό του, το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας με την απόφαση του 2015, με την οποία διέταξε την καταβολή ποσών από 25.000 έως 350.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, “υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας κατά τον προσδιορισμό του ποσού, το οποίο είναι εύλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση ως χρηματική ικανοποίηση, τόσο για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης ενός εκάστου εκ των εναγόντων μελών της οικογένειας της θανούσας σε εργατικό ατύχημα, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, όσο και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ενός εκάστου των λοιπών εναγόντων”.

Τρεις υπάλληλοι της Μαρφίν χάνουν την ζωή τους στις 5 Μαίου 2010, από την φωτιά που προκάλεσαν στο κατάστημα της Σταδίου, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στην συνέχεια ανάμεσα στους διαδηλωτές
Τρεις υπάλληλοι της Μαρφίν χάνουν την ζωή τους στις 5 Μαίου 2010, από την φωτιά που προκάλεσαν στο κατάστημα της Σταδίου, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στην συνέχεια ανάμεσα στους διαδηλωτές  PHASMA

Μάλιστα το δικαστήριο παραλλήλισε την φονική εμπρηστική επίθεση του 2010 με… “ατυχήματα που συμβαίνουν στην καθημερινή πραγματικότητα, με τρόπο εξ ίσου αιφνίδιο και αποτρόπαιο”, καταλήγοντας πως “ένα τρομοκρατικό χτύπημα δεν μπορεί να σηματοδοτήσει την αύξηση των ποσών της αποζημίωσης”.

με πληροφορίες από news247  και vice

Shares