Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Να χαραχθεί άμεσα η γεωστρατηγική πολιτική της ΕΛΛΑΔΑΣ για τον 21ο αιώνα … πριν αυτός τελειώσει ή τελειώσει η Ελλάδα…

H ελληνική πολιτική και μηντιακή σκηνή, εξακολουθεί να ερμηνεύει τις κινήσεις του Ερντογάν με όρους ψυχιατρικούς, ως αν ο Τούρκος Πρόεδρος να είναι κάποιος παράφρων.γράφει Τζουγανάτος Διονύσης

Απλώς αδυνατούν να αντιληφθούν την ιμπεριαλιστική του πολιτική. Στα μάτια του Ερντογάν η Τουρκία είναι imperium , ή ακόμα καλύτερα θα την καταστήσει σύντομα.

Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια, γεωπολιτική σκακιέρα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, χωρίς να έχει γίνει η πλήρης ισορρόπηση των αντιμαχόμενων δυνάμεων.

ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα και φυσικά οι ανερχόμενες Ινδία και Βραζιλία κινούνται (όχι όλες εξίσου έντονα) σε έναν πολύ-πολικό κόσμο αύξησης της ισχύος τους. Η Τουρκία διεκδικεί θέση μεσαίας ευρασιατικής δύναμης μέσα σε αυτόν τον ασταθή κόσμο.

Ο χώρος της Ευρασίας δεν χαρακτηρίζεται ωστόσο μόνο από τους Μεγάλους παίκτες που προαναφέραμε. Το Ιράν διεκδικεί θέση περιφερειακής υπερδύναμης, εγκαταλείποντας σιγά σιγά τον απομονωτισμό τύπου Χομεινί. Το Ισραήλ προσπαθεί να παραμείνει στον ‘αφρό’ ενός ισχυροποιημένου ισλαμικού φονταμεταλισμού στην περιοχή και η Αίγυπτος παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Συνυπολογίζοντας και τη μετανάστευση από την υποσαχάρια Αφρική, λόγω της έλλειψης νερού, που απλά θα επιδεινωθεί, καταλαβαίνει κανείς πως όποιος δεν ισχυροποιείται, απλά θα μείνει πίσω από τις ραγδαίες εξελίξεις.

Δυστυχώς η ακινησία στα γεωπολιτικά ισοδυναμεί με θάνατο και η Ελλάδα εμφανίζει τέτοια τάση.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ζωτικής σημασίας μάλλον, να χαραχθεί άμεσα η γεωστρατηγική πολιτική της χώρας για τον 21ο αιώνα… πριν αυτός τελειώσει ή τελειώσει η Ελλάδα.

Shares