Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ν.Σουκάνοφ: «Σε βουλγαρική εταιρία ανήκει το πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο στη Βηρυτό»…

Ν.Σουκάνοφ: «Σε βουλγαρική εταιρία ανήκει το πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο στη Βηρυτό»...

Σύμφωνα με τον Νικολάι Σουκάνοφ, επικεφαλής της Ένωσης Ρώσων Ναυτικών, το Rhosus, το πλοίο που μετέφερε το νιτρικό  αμμώνιο, το οποίο προκάλεσε την έκρηξη στη Βηρυτό, ανήκει σε βουλγαρική εταιρία. 

Σύμφωνα με τις Αρχές του Λιβάνου, η έκρηξη οφειλόταν στους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, που είχαν τοποθετηθεί σε μία αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Το φορτίο είχε κατασχεθεί το 2014 από το εν λόγω πλοίο, σημαίας Μολδαβίας, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του προς την Αφρική όταν και είχε υποστεί βλάβη.

«Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, από τον Αύγουστο του 2014, ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η βουλγαρική Briar Wood Corporation, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως νόμιμη ιδιοκτήτρια. Όταν χρησιμοποιείται μια ‘σημαία ευκαιρίας’, ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι δύσκολο να βρεθεί. Τα έγγραφα συντάσσονται με τρόπο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να θεωρηθεί υπεύθυνος… Αν χρειαστεί να βρεθεί ο αληθινός ιδιοκτήτης, δεν θα βρισκόταν το όνομά του μέσα από τα επίσημα έγγραφα», εξήγησε ο Σουκάνοφ.

«Σημαία ευκαιρίας» ή «σημαία ευκολίας» χαρακτηρίζεται η σημαία κάποιων χωρών, οι νόμοι των οποίων διευκολύνουν τα νηολογημένα υπό τη σημαία τους πλοία ξένης πλοιοκτησίας.

«Εύλογα η Βηρυτός έδωσε προσοχή στην κατάσταση του πλοίου, διαπίστωσε τεχνικής φύσης ζητήματα και ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο να επανέλθει στο φυσιολογικό η κατάσταση του Rhosus, αλλά ο ιδιοκτήτης του πλοίου απάντησε ότι δεν είχε χρήματα, εγκατέλειψε το πλοίο και στη συνέχεια οι Αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν το φορτίο του στην αποθήκη», κατέληξε ο Σουκάνοφ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares