Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Μυστηριώδεις επιθέσεις με σύριγγες προβληματίζουν τις ευρωπαϊκές αρχές

Κρούσματα σε Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία και Ολλανδία

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε στο ασυνήθιστο μέτρο να διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια σε μπαρ και κλαμπ έπειτα από εκατοντάδες μυστηριώδεις επιθέσεις με σύριγγες, οι οποίες καταγράφονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και το Βέλγιο, χωρίς να είναι σαφές αν τα θύματα δέχτηκαν ενέσεις με κάποια ναρκωτική ουσία.

Από το Παρίσι και την Τουλούζη μέχρι τη Ναντ και τη Γκρενόμπλ, η γαλλική αστυνομία έχει δεχθεί 302 επίσημες καταγγελίες ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που υποστηρίζουν ότι τρυπήθηκαν από σύριγγες ενώ διασκέδαζαν το βράδυ, αναφέρει το Associated Press.

Στη Βρετανία, έκθεση που παρουσίασε τον Απρίλιο το κοινοβούλιο κατέγραφε περίπου στα 1.000 περιστατικά μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε χαλάρωσαν οι περιορισμοί της πανδημίας και οι φοιτητές επέστρεψαν στα πανεπιστήμια.

Τον Μάιο, ο 18χρονος Τομά Λο παρακολούθησε συναυλία ραπ στη Λιλ της νότιας Γαλλίας, όπου κάπνισε λίγη κάνναβη και ήπιε αλκοόλ. Όταν επέστρεψε σπίτι, ένιωθε ζαλισμένος και είχε πονοκέφαλο –και εντόπισε μια περίεργη τρύπα στο μπράτσο του μαζί με μια μελανιά.

Τα συμπτώματα δεν είχαν υποχωρήσει το επόμενο πρωί και ο Λο πήγε σε γιατρό, ο οποίος του συνέστησε να απευθυνθεί στα επείγοντα. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν πως επρόκειτο για τρύπημα από βελόνα και τον εξέτασαν για HIV και ηπατίτιδα. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, όπως και στα άλλα κρούσματα μέχρι στιγμής.

«Αφότου συνέβη σταμάτησα να πηγαίνω σε συναυλίες» είπε ο νεαρός στο AP.

Στο Μπορντό, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, η Λιάν Ντεζνό είχε μια παρόμοια εμπειρία ένα βράδυ του Απριλίου που βγήκε σε κλαμπ. Την επομένη η 18χρονη ένιωσε ζάλη και εξάψεις και λιποθύμησε, πριν συνέλθει για να ανακαλύψει ένα μυστηριώδες τρύπημα στο χέρι. Επισκέφθηκε κλινική για να εξεταστεί για λοιμώδη νοσήματα και περιμένει ακόμα τα αποτελέσματα.

Για τα περιστατικά στη Γαλλία διεξάγονται αστυνομικές έρευνες, όμως κανένας ύποπτος δεν έχει συλληφθεί, καμία σύριγγα δεν έχει βρεθεί και το κίνητρο παραμένει άγνωστο.

Κανένα θύμα δεν ανέφερε σεξουαλική επίθεση, ένα όμως κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ληστείας, γράφει η Le Monde.

Δύο άτομα βρέθηκαν θετικά στο ναρκωτικό GHB, ισχυρό κατασταλτικό που ενίοτε δίνουν κρυφά στα υποψήφια θύματά τους οι βιαστές, και παραμένει ανιχνεύσιμο στα ούρα μόνο για 12 ώρες.

Αστυνομική πηγή και ένας γιατρός που μίλησαν στο AP εκτίμησαν πως είναι απίθανο να περιείχαν οι σύριγγες GHB, καθώς η χορήγηση της ένεσης διαρκεί αρκετά δευτερόλεπτα και θα γινόταν αντιληπτή από το θύμα.

«Δεν βρήκαμε ναρκωτικά ή ουσίες ή αντικειμενικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν […] χορήγηση ουσίας με κακόβουλα ή εγκληματικά κίνητρα. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι η μετάδοση HIV, ηπατίτιδας ή άλλων λοιμωδών νοσημάτων» δήλωσε ο Εμανουέλ Πούσκαρτσικ, επικεφαλής κέντρου δηλητηριάσεων στη Νανσί.

«Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική» επισήμανε. «Βλέπουμε σημάδια από ένεση, όμως ορισμένα άτομα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Όταν τα θύματα έχουν συμπτώματα όπως δυσφορία ή κενά [μνήμης] τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ειδικά».

Με τους θαμώνες των κλαμπ να εκφράζουν ανησυχία στα κοινωνικά δίκτυα, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών λάνσαρε τον Μάιο καμπάνια ενημέρωσης που περιλαμβάνει τη διανομή φυλλαδίων από την αστυνομία.

Σειρά παρόμοιων περιστατικών έχουν καταγραφεί σε κλαμπ, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και το Gay Pride στο γειτονικό Βέλγιο, όπου εκκρεμούν έρευνες για τις καταγγελίες δύο γυναικών.

Μικρότερο αριθμό περιστατικών έχει καταγράψει και η Ολλανδία, ένδειξη ότι οι μυστηριώδεις επιθέσεις είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

in.gr

Shares