Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μυστήριο με το ταξίδι Ερντογάν στην Κύπρο – Γιατί έμπλεξε το Ιράν;

Συνεχίζει τα… παιχνίδια ο Τούρκος πρόεδρος


Ουδείς ακόμα γνωρίζει να πει μετά βεβαιότητος εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί την Κύπρο, την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί. Κάποιες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την Άγκυρα αναφέρουν ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράν στις 19 Ιουλίου. Και γιατί στο Ιράν; Παραμονή μάλιστα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής;

Πηγαίνει, λένε οι ίδιες πληροφορίες, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις του Ιράν με την Τουρκία και κυρίως, της σκλήρυνσης της στάσης της Τεχεράνης έναντι των τουρκικών προθέσεων για επέμβαση στη βόρεια Συρία.

Οι συνέπειες της «επίσκεψης»
Βέβαια ο Τούρκος Πρόεδρος πηγαίνει στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου και δεν έχει ανακοινωθεί πόσο θα μείνει εκεί, τη στιγμή που η μαύρη επέτειος είναι στις 20 Ιουλίου και ο εγκάθετος του τουρκικού καθεστώτος κ. Τατάρ έχει ετοιμάσει φιέστα στα κατεχόμενα.

Άλλωστε ισχύει η ανακοίνωση ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για τον θεμέλιο λίθο του ψευδοπροεδρικού μεγάρου των Τουρκοκυπρίων. Έως τώρα το μόνον που άλλαξε είναι η πληροφορία ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου.

Εάν οι πληροφορίες τελικά επιβεβαιωθούν και ο Ερντογάν αποφύγει να επισκεφθεί το κατεχόμενο από τους εισβολείς του Αττίλα βόρειο τμήμα της Κύπρου, τότε αυτό θα είναι αποτέλεσμα πιέσεων του διεθνούς παράγοντα, αφού υπήρξαν φήμες ότι με την επίσκεψή του αυτή θα δρομολογούσε και τη δήλωση πρόσθεσης για προσάρτηση των κατεχομένων. Δεν φαίνεται και τόσο απλό για τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τέτοια κίνηση που θα προκαλούσε αφενός σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας και αφετέρου πλήρη ενταφιασμό κάθε προσπάθειας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αφήστε που θα υπάρξουν και αντιδράσεις από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Η σύγχυση με τα εγκαίνια του αεροδρομίου
Αυτή την περίοδο οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε αναβρασμό. Αυτό συμβαίνει λόγω του περιβόητου μνημονίου «οικονομικής στήριξης» ανάμεσα στο κατοχικό καθεστώς Τατάρ και στην Άγκυρα, που όχι μόνον προκάλεσε διαμαρτυρίες αλλά και τρόμο ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Με αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη» επιχειρείται να καταπνιγεί κάθε αμφισβήτηση του Ερντογάν στον βορρά και να καταστεί απόλυτη η εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Άγκυρα στα πάντα.

Είναι πολύ πιθανόν αυτό το μνημόνιο να προκαλέσει διαμαρτυρίες στον τουρκοκυπριακό τομέα η φυσική παρουσία Ερντογάν. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Άγκυρα σπεύδει να στείλει στα κατεχόμενα 200 αστυνομικούς (άοπλους- όπως αναφέρει) ειδικούς όμως στην καταστολή διαδηλώσεων.

Το θέμα πάντως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα μεταβεί ή όχι στα κατεχόμενα ο Ερντογάν κουβαλώντας μαζί του ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, όπως συνήθως κάνει. Η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο Ερντογάν είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και τέτοιες φιέστες ευνοούν το προεκλογικό του προφίλ. Συνεπώς δεν αποκλείεται από την Τεχεράνη να μεταβεί κατευθείαν στα κατεχόμενα και στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου που σκοπεύει μάλιστα να το εγκαινιάσει. Οι πληροφορίες, ωστόσο λένε πως ότι το κατεχόμενο αεροδρόμιο δεν είναι ακόμα έτοιμο.

 

in.gr

Shares