Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μυστική πρόταση Τσίπρα σε Ερντογάν: Φεύγεις από την Κύπρο και σε βάζω στα ενεργειακά…

Ανταλλαγή του Κυπριακού με τα ενεργειακά έχει προτείνει ο Τσίπρας στον Ερντογάν, γράφει η ΕΣΤΙΑ. Τι προβλέπει το σχέδιο που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Άγνωστο αν είναι σε γνώση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γιατί η Ελλάδα θα επεκτείνει τον Ιούνιο τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο.Τα ελληνοτουρκικά δεν περνούν την καλύτερη φάση τους με την Τουρκία να σηκώνει διαρκώς τους τόνους. Πριν από δυο ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δια της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου στην Βουλή ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. 

Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ όμως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει μια αποκάλυψη που αν δεν διαψευστεί είναι ίσως η πιο σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στα εθνικά μας θέματα. Αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει στον Ταγίπ Ερντογάν μια ανταλλαγή η οποία προβλέπει τα εξής:

  1. Η Τουρκία θα κάνει τις παραχωρήσεις που θα της ζητήσει η Κύπρος για να λυθεί το Κυπριακό προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας. Αυτό θα γίνει με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί και την αντικατάστασή τους από μονάδα του ΝΑΤΟ.
  2. Όλες οι δυνάμεις της Δύσης που μετέχουν στο ενεργειακό κονσόρτσιουμ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου θα συμφωνήσουν να βάλουν και την Τουρκία στο παιχνίδι, γεγονός που εξυπηρετεί και τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Άλλωστε δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας πρόσφατα προκάλεσε θύελλα αμφισβητώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα όλα αυτά θα κριθούν από την στάση της Κύπρου στο θέμα αυτό και ίσως οι αποφάσεις να ληφθούν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, αν ισχύει το ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό αν η συμφωνία είναι εις γνώσιν των κομμάτων στην Ελλάδα ή όχι.

newsit
Shares