Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

“Μυρίζει μπαρούτι” στην Α. Μεσόγειο: Γαλλικά, ρωσικά & τουρκικά πλοία σε αποστάσεις αναπνοής…

Συγκέντρωση “μνηστήρων” στην Α. Μεσόγειο…

Στρατιωτικές καθαρά κινήσεις έχουμε αυτήν την στιγμή στην Α.Μεσόγειο από Γαλλία, Ρωσία αλλά και την Τουρκία, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, σε μια ιδιότυπη συγκέντρωση μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, ενώ και το ελληνικό ΠΝ υλοποιεί ασκήσεις στην ίδια περιοχή, σαν να αναμένουν όλοι κάτι.

Καταρχήν μέσω δορυφόρου εντοπίστηκαν δύο πολεμικά σκάφη στα ανοικτά των λιβυκών ακτών με το ένα να αφορά γαλλική φρεγάτα με πυραύλους Κρουζ που δεν αφορά πιθανόν την αποστολή IRINI της ΕΕ και το άλλο να είναι τουρκικό πολεμικό σκάφος.

Επίσης ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατηγού Χαφτάρ αναφέρει την παρουσία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Λιβύης, πανέτοιμα να επέμβουν στην επικείμενη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων και της GNA στη Σύρτη.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ώρες, είχαμε την κάθοδο στο Αιγαίο της ρωσικής φρεγάτας “Ναύαρχος Μακάροφ”, φορτωμένη με πυραύλους Κρουζ που διαθέτουν εμβέλεια 2500 χλμ.

Σύμφωνα με τη ρωσική ναυτική διοίκηση, το πολεμικό πλοίο του ρωσικού στόλου κινείται για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων στη Συρία.

Μόνο που η Φρεγάτα που διαθέτει πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια αναφέρθηκε ότι αποτελεί μέρος των ναυτικών δυνάμεων του ρωσικού στόλου της Μεσογείου, σύμφωνα με τη Μόσχα, ενώ και η Λιβύη είναι πολύ κοντά στην εμβέλειά της.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι “πρέπει να διευκρινιστεί ότι με την έλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, έχει αλλάξει η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή δραματικά και παρόλο που υπάρχουν σχετικά λίγα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οπλικά τους συστήματα είναι πραγματικά τρομερά και επικίνδυνα για οποιονδήποτε εχθρό σε οποιαδήποτε απόσταση”.

Τουρκική ναυτική παρουσία ανοικτά της Λιβύης

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αχμάντ Αλ Μισμάρι, δήλωσε στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ότι «υπάρχουν συνεχείς πτήσεις μεταξύ της Τουρκίας και των αεροδρομίων στη Μάτιτζα και στη Μισράτα, κατά τη διάρκεια των οποίων Τούρκοι στρατιώτες και μισθοφόροι μεταφέρονται στο λιβυκό έδαφος». Ο Μισμάρι είπε ότι εκτός από αυτές τις πτήσεις, «υπάρχουν και πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουμε καταγράψει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Ο εκπρόσωπος του LNA, κατηγόρησε ξανά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εργάζεται για την εκπλήρωση των άνομων σχεδίων του.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν εκπαιδευτεί για μάχη στην περιοχή της δυτικής Σύρτης και ο στρατός της Λιβύης είναι στο απαιτούμενο επίπεδο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες ενώ ευρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από τα λιβυκά σύνορα”, τόνισε ο ίδιος.

Μιλάμε δηλαδή για ένα σκηνικό που “μυρίζει” από χιλιόμετρα μακριά είτε για πιθανή γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση με δεδομένη την αιγυπτιακή πρόθεση, είτε για πρόκληση επεισοδίων διαφόρων τύπων.

Παράλληλα η κατάσταση “θερμαίνεται” και στο ίδιο το λιβυκό έδαφος. Ο κόσμος ο οποίος νωρίτερα παρακολούθησε τις φρικαλεότητες των Τούρκων και των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, τώρα βλέπει τα ίδια προβλήματα και στη Λιβύη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αποκαλούμενη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, έχει χάσει την έννοια της νομιμότητας αφού συνεργάζεται ενεργά με την Άγκυρα υλοποιώντας τα άνομα σχέδια της.

Τσετσένοι και Αλβανοί στη Λιβύη

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, μαχητές της Αλ Κάιντα εμφανίστηκαν στην πόλη Μισράτα μαζί με εκπροσώπους της GNA και μερικοί από αυτούς μιλούσαν άπταιστα τα αραβικά αφού ήταν πολίτες της Συρίας.

Επιπλέον, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη μαχητές από την οργάνωση al-Mutasim, τις ταξιαρχίες Σουλτάν Μουράτ, Σούκουρ αλ-Σαμάλ, Λίβα Αλ Μουχαζιρίν και άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη βορειοδυτική Συρία.

Το πιο επικίνδυνο για τις υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της Νότιας Ευρώπης είναι η παρουσία ακόμα και Τσετσένων και Αλβανών στη Λιβύη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) Rami Abd al-Rahman ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στη Λιβύη ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι από 15 χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι.

Δεν αποκλείει ότι μεταξύ αυτών μπορεί να υπάρχουν εγκληματίες που περιλαμβάνονται στη διεθνή λίστα καταζητούμενων.

“Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος να έχουμε ένα ρεύμα μαχητών της Αλ Κάιντα από τη Λιβύη στο εγγύς μέλλον, οι οποίοι ενδέχεται να ξεκινήσουν πιθανόν επιχειρήσεις κατά των απίστων δυτικών εισβολέων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης”, δηλώνει ο ίδιος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει να παρέμβει στην όλη κατάσταση. Στη Λιβύη, πρέπει να έρθει η ειρήνη ενώ πρέπει να εξουδετερωθεί κάθε ελπίδα δημιουργίας ισλαμικού κράτους στην αφρικανική ήπειρο.

 

 

pentapostagma.gr

Shares