Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021

«Μυρίζει» ανάφλεξη: Το Ισραήλ αρνείται να σχολιάσει τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα – Τι είχε δηλώσει ο Νετανιάχου παλαιότερα

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα – Fakhrizadeh», είχε δηλώσει ο Νετανιάχου


Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, την Παρασκευή.

Ένας αξιωματούχος του γραφείου του Νετανιάχου δήλωσε στο Reuters ότι το γραφείο «δεν σχολιάζει» επί του θέματος.

Ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια ότι ο επιστήμονας που δολοφονήθηκε σήμερα οδηγεί τις προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Σε μια ηχογραφημένη ομιλία, ο Νετανιάχου είπε το 2018 ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα εγγράφων που σχετίζονται με τις προσπάθειες της Τεχεράνης για ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, και έδειξε τον Fakhrizadeh ως τον «εγκέφαλο» του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα – Fakhrizadeh», είχε δηλώσει ο Νετανιάχου χαρακτηριστικά.

Το 2014, σε συνέντευξή του στο Reuters, ένας Δυτικός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο ρόλο αυτού του επιστήμονα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λέγοντας: «Εάν το Ιράν αποφασίσει να στρατιωτικοποιηθεί (επιχειρήσεις εμπλουτισμού), ο Fakhrizadeh θα είναι γνωστός ως ο πατέρας της πυρηνικής βόμβας».

Στο ίδιο δημοσίευμα, το Reuters ανέφερε μια ιρανική πηγή υψηλού επιπέδου που επιβεβαιώνει ότι ο Fakhrizadeh διέθετε τρία διαβατήρια και πραγματοποιούσε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε ασιατικές χώρες, προκειμένου να λάβει «τις τελευταίες πληροφορίες από το εξωτερικό», προσθέτοντας ότι αυτός ο επιστήμονας είχε δεσμευτεί για την τεχνολογική ανάπτυξη του Ιράν και απολαμβάνει την υποστήριξη του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares