Κυριακή , 17 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Μουσολίνι – Ερντογάν: Βίοι παράλληλοι…

Γράφει ο Αθανάσιος Καρανάσιος…

Ενόψει της εθνικής επετείου του «ΌΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου μία αναδρομή στην ιστορία που επαναλαμβάνεται με τις συνεχείς προκλήσεις του γραφικού Σουλτάνου.

Πριν το 1940 βασιλιάς και ο Μεταξάς προσπάθησαν να κρατηθούν ουδέτεροι στο Πολεμικό ξέσπασμα του ναζισμού. αλλεπάλληλα γεγονότα τα παρακολουθούν οι Έλληνες Με κομμένη την ανάσα και ανησυχοι για το τι επακολουθήσει. είναι φοβούνται τον σφυρηλατημένο από τα όνειρα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Μουσολίνι ο οποίος με συνεχείς γραπτές και προφορικές διαβεβαιώσεις λυκοφιλίας προσπαθεί να τους αποκοιμίσει.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1940 Ιταλία δημιουργούν σειρά προκλήσεων και επεισοδίων. ο Διοικητής της Ρόδου Cesare de Vecci, φανατικός μισελληνας υποβάλλει τον λαό της Δωδεκανήσου σε καθημερινές θα το πιέζεις προπάντων στο Θρησκευτικό τομέα. Γενικά κυβέρνηση και λαός δεν πανικοβάλλονται και κρατούν αξιοπρεπή στάση. Μάταια όμως.

Ιταλικά αεροπλάνα, επανειλημμένα σε διάφορες θέσεις βομβαρδίζουν μονάδες του ελληνικού στόλου στις ακτές της Κρήτης, στη Ναύπακτο και στον Κορινθιακό κόλπο.Η Ιταλική κυβέρνηση δικαιολογείται ισχυριζόμενη ότι αεροποροι της νόμισαν τα πλοία αυτά αγγλικά.

Μολαταύτα ο ιταλικός τύπος αρχίζει συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας ότι δήθεν καταπιέζει τις αλβανικές μειονότητες. Στις 15 Αυγούστου του 1940, ημέρα της Μεγάλης θρησκευτικής εορτής των Ελλήνων, τορπιλίζεται στην Τήνο από άγνωστο υποβρύχιο το ελληνικό καταδρομικό Έλλη που είχε κλέψει εκεί για να τιμήσει την πανηγύρι της Παναγίας.Οι ιταλικές εφημερίδες προσποιούνται άγνοια για την εθνικότητα του υποβρυχίου.

Ο Μεταξάς προβαίνει σε σταδιακή επιστράτευση Ενώ η αγανάκτηση και αγωνία του ελληνικού λαού μεγαλώνει. η σύνεση και η αξιοπρέπεια του δικτάτορα κερδίζουν την εκτίμηση του λαού που εμπρός στον κοινό κίνδυνο αφήνει κατά μέρος τις αιτίες τα φοράς εναντίον του και τους πληρώνονται γύρω του. ο μεγάλος κίνδυνος αποφασιστικός ενώνει όλους τους Έλληνες. όλα τα ρεύματα που αντιπολιτεύονται αν το καθεστώς του Μεταξά εξαφανίστηκαν κάτω από την επίδραση μιας μαγικής ράβδου.

O Μουσολίνι πειραγμένος από τις επιτυχίες του Φύρερ(Χίτλερ) στην Κεντρική Ευρώπη θέλει να αντισταθμίσει. Θεωρώντας την επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας πολύ εύκολη υπόθεση επιδίδει μέσω του πρεσβευτή Grazzi Στον Μεταξά στις 3:00 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία απαιτεί να καταλάβει βάσεις κι άλλες περιοχές του ελληνικού χώρου. Η απάντηση έπρεπε να δοθεί μέχρι της 6:00 πρωινής. Μεταξάς συγκινημένος απορρίπτει αμέσως στο τελεσίγραφο αλλά με σταθερή φωνή του λέγει: «ΛΟΙΠΟΝ ΈΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ». Η άρνηση αυτή έγινε ο θρύλος του «ΌΧΙ».

Αγανακτισμένος ο ελληνικός λαός ξεσηκώνεται σαν ένας άνθρωπος εναντίον των επιδρομέων. Ήταν πρώτη φορά από τους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 που παρουσίαζε αυτή την ενότητα και την συνοχή.

Με απόλυτες νίκες στο μέτωπό της Πίνδου και της Αλβανίας ο Ελληνικός στρατός αναχαιτίζει και ντροπιάζει τους υπερφίαλους Ιταλούς. οι επιτυχίες αυτές ξανά θυμίζουν τον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα και αποτελούν την αρχή του τέλους των δικτατοριών του ναζιστικού άξονα.

Έλληνες συνδέστε τις σημερινές προκλήσεις στο ονειροπαρμένοι ο Ερντογάν με τα γεγονότα του 1940 και αναθαρρήστε…. Τραγουδήστε:

«Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, — εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο,

Νά τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.»

Η ιμπεριαστική φαντασίωση του σουλτάνου δεν θα περάσει…

ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΡΒΑΡΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΣΙΧΤΙΡ!

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares