Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Μουσικοί στο μέτωπο για να τονώσουν το ηθικό του στρατού

Το χαμηλό ηθικό αποτελεί «σημαντική ευπάθεια σε μεγάλο μέρος της ρωσικής δύναμης, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.


Η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει μουσικούς στην πρώτη γραμμή του πολέμου της στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των στρατευμάτων της.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη σύσταση «δημιουργικής ταξιαρχίας πρώτης γραμμής» αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι στην μονάδα θα περιλαμβάνονται τραγουδιστές και μουσικοί.

Αποστολή της ταξιαρχίας είναι να ανυψώσει το ηθικό των στρατευμάτων που αναπτύσσονται στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RBC news, η νέα μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση «μιας υψηλού επιπέδου ηθική, πολιτική και ψυχολογική κατάσταση [μεταξύ] των συμμετεχόντων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε στη δημιουργία της ταξιαρχίας στην τελευταία του έκθεση για τον πόλεμο την Κυριακή. Όπως σημείωσε, η ανακοίνωση για τη «δημιουργική ταξιαρχία» έρχεται μετά πρόσφατη εκστρατεία του ρωσικού υπουργείου Ανάπτυξης για να ενθαρρύνει το κοινό να δωρίσει μουσικά όργανα στους στρατιώτες.

«Η μουσική και η οργανωμένη ψυχαγωγία για τα αναπτυσσόμενα στρατεύματα έχουν μακρά ιστορία σε πολλούς στρατούς, αλλά συγκεκριμένα στη Ρωσία έχουν συνδεθεί στενά με την έννοια της ιδεολογικής πολιτικής εκπαίδευσης της σοβιετικής εποχής», σχολιάζει το βρετανικό υπουργείο.

«Το εύθραυστο ηθικό σχεδόν σίγουρα εξακολουθεί να είναι μια σημαντική ευπάθεια σε μεγάλο μέρος της ρωσικής δύναμης. Ωστόσο, οι ανησυχίες των στρατιωτών επικεντρώνονται κυρίως σε πολύ υψηλά ποσοστά απωλειών, κακή ηγεσία, προβλήματα αμοιβών,έλλειψη εξοπλισμού και πυρομαχικών και έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τους στόχους του πολέμου», συνεχίζει η βρετανική έκθεση για να καταλήξει: «Οι προσπάθειες των δημιουργικών ταξιαρχιών είναι απίθανο να μετριάσουν ουσιαστικά αυτές τις ανησυχίες».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφτηκε στρατεύματα της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, ανέφερε η κυβέρνηση. Σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Σοϊγκού «πέταξε γύρω από τις περιοχές ανάπτυξης στρατευμάτων και έλεγξε τις θέσεις των ρωσικών μονάδων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του, μίλησε με στρατιώτες «στην πρώτη γραμμή» και σε «κέντρο διοίκησης». Δεν διευκρινίζεται ωστόσο πότε έκανε την επίσκεψη και εάν όντως πήγε στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares