Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μουντιάλ 2022: Τα αδέρφια Γουίλιαμς στο Κατάρ με διαφορετικές ομάδες

26262366

Μετά τα αδέρφια Μπόατενγκ το 2010, οι Ινιάκι και Νίκο Γουίλιαμς θα παίξουν με διαφορετικές χώρες στο Μουντιάλ και σε μια απολαυστική συνέντευξη στη «Marca» μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και την απέραντη ευγνωμοσύνη για τους γονείς τους

Συγκάτοικοι μια ολόκληρη ζωή. Συνοδοιπόροι στο δύσκολο, μα αντάξιο των κακουχιών ταξίδι τους προς την κορυφή. Συμπαίκτες στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Με μια λέξη, αδέλφια.

Ινιάκι και Νίκο Γουίλιαμς έχουν να παρουσιάσουν μια σπάνια διαδρομή, η οποία γίνεται ακόμη σπανιότερη από τη στιγμή που πλέον αγωνίζονται με διαφορετικό εθνόσημο στη φανέλα.

Ειδικά από τη στιγμή που θα τη φορέσουν στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα αδέρφια που γεννήθηκαν στην Γκάνα και μεγάλωσαν στη Χώρα των Βάσκων θα παίξουν στο ερχόμενο Μουντιάλ, αλλά με διαφορετικές εθνικές ομάδες: ο 28χρονος Ινιάκι με την Γκάνα, στην οποία δηλώθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι και ο κατά οκτώ χρόνια μικρότερος, Νίκο με την Ισπανία, λαμβάνοντας την κλήση από τον Λουίς Ενρίκε.

Αν, μάλιστα, η Γκάνα πραγματοποιήσει πορεία ανάλογη του Μουντιάλ του 2010 όταν αποκλείστηκε στους «8», τότε είναι πρακτικά πιθανό (αν και μη ρεαλιστικό καθώς οι Black Stars ακόμα κι αν προκριθούν ενδεχομένως να πέσουν πάνω στη Βραζιλία) να τεθούν αντίπαλοι σε ένα Ισπανία-Γκάνα με ιστορική σημασία για την οικογένεια Γουίλιαμς.

Έτσι κι αλλιώς θα είναι μια διοργάνωση με ιδιαίτερο σημαίνον μόνο και μόνο λόγω της παρουσίας των Ινιάκι και Νίκο, οι οποίοι συνιστούν την πρώτη περίπτωση που δύο αδέρφια εξ αίματος παίζουν με διαφορετικές χώρες σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχαν προηγηθεί το 2010 οι Ζερόμ Μπόατενγκ (Γερμανία) και Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (Γκάνα) που είναι αδέρφια εξ αγχιστείας από την πλευρά του πατέρα τους.

Οι δυο τους, λοιπόν, παραχώρησαν μια απολαυστική συνέντευξη στη «Marca», η οποία τους φιλοξενεί και στο πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης της Δευτέρας (14/11) με τίτλο «Παγκόσμια Ιστορία».

Στη διάρκειά της, μιλούν για αυτή την περίεργη συνθήκη του να αγωνίζονται με διαφορετικές χώρες και δηλώνουν την απεριόριστη ευγνωμοσύνη τους στους γονείς τους που ρίσκαραν τα πάντα για να φτάσουν οι ίδιοι σε αυτό το σημείο.

Marca1

Ο Ινιάκι Γουίλιαμς για τον αδερφό του, τις θυσίες των γονιών του και την απόφαση να παίξει με την Γκάνα:

«Όταν ο Νίκο έμαθε πως θα είναι στο Μουντιάλ, οι συμπαίκτες μας του έδωσαν αγκαλιές, εγώ μερικές σφαλιάρες στον σβέρκο. Πραγματοποιούμε όνειρα που κανείς από τους δυο μας δεν θα φανταζόταν πριν μερικά χρόνια. Θα παίξουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο!»

«Είχα μια κουβέντα με τον παππού μου το καλοκαίρι που με σημάδεψε, διότι ήμουν αρκετά αναποφάσιστος. Είναι 90 ετών, ίσως να μην προλάβει να δει άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δούλεψε πολύ στη ζωή του και μου είπε ότι θα ήθελε πολύ να με δει με την Γκάνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, να προσπαθώ να την οδηγήσω στην κορυφή. Λόγω της απόστασης, δεν μου είναι εύκολο να περνάω πολύ χρόνο μαζί του, δεν έχουμε απολαύσει όσο θα θέλαμε τη σχέση παππού-εγγονού. Αλλά δεν μου ζήτησε ποτέ τίποτα. Του αξίζει να μπορώ να εκπροσωπήσω τη χώρα των γονιών μου, το αίμα που κουβαλάω, τους προγόνους μου. Είναι μια απόφαση που σκέφτηκα πολύ πριν την πάρω».

«Θα υπέγραφα με το αίμα μου για να παίξω στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στον αδερφό μου»

«Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι ένιωσε η μητέρα μας. Πρέπει σίγουρα να ένιωσε πλήθος συναισθημάατων για τα παιδιά της. Πάντα λέω πως ό,τι κάνουμε και οι δύο, το κάνουμε για τους γονείς μας, για όλα όσα έκαναν για μας. Είναι σαν να τους αποζημιώνουμε με κάποιον τρόπο για τις θυσίες τους. Αφήστε τους να δουν ότι τα παιδιά τους πραγματοποιούν τα όνειρά τους»

«Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί μεγαλώνοντας. Μαλώναμε πολλές φορές. Οι γονείς μου, λόγω δουλειάς, δεν μπορούσαν να είναι στο σπίτι πολλή ώρα και έπρεπε να φροντίζω εγώ τον Νίκο. Και ήταν δύσκολος. Είναι αλήθεια πως όλο και ωριμάζει. Είμαι εκεί για να τον βοηθάω πάντα, αλλά κι εκείνος πρέπει επίσης να κάνει λάθη για να μάθει από αυτά»

«Το Μουντιάλ ήταν κάτι που έμοιαζε ανέφικτο. Ακόμα τσιμπιέμαι για να το πιστέψω. Είμαι πολύ χαρούμενος, ειδικά για τον αδερφό μου. Δεν είναι εύκολο να βρεθείς σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στην ηλικία του, μόλις στη δεύτερη χρονιά του στην ελίτ. Είμαι πολύ περήφανος για εκείνον. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της προοπτικής που διαθέτει».

«Δεν θα έπειθα τον Νίκο να παίξει κι αυτός για την Γκάνα. Εγώ παίρνω τις αποφάσεις μου κι εκείνος τις δικές του. Φυσικά θα μου άρεσε να παίζουμε μαζί, αλλά ο καθένας διαλέγει τον δρόμο του. Εκείνος επέλεξε αυτόν, το σέβομαι και θα τον στηρίζω πάντα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι ο ένας για τον άλλον».

«Είμαι ήδη 28 χρονών, ήμουν στην Κ-21 της Ισπανίας για μερικά χρόνια, έχω βρεθεί σε προεπιλογές, έκανα ντεμπούτο με τον Ντελ Μπόσκε πριν από το Euro 2016, αλλά δεν ήταν γραφτό να παίξω σε μεγάλη διοργάνωση. Αυτή η ευκαιρία άνοιξε για μένα με την Γκάνα. Ο πρόεδρος και ο προπονητής μού το πρότειναν πριν η Γκάνα προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τους είπα ότι έπρεπε να το σκεφτώ, να αναλογιστώ και να συζητήσω με τους ανθρώπους που αγαπώ».

 

Ο Νίκο για τα συναισθήματά του μετά την κλήση, για τη μαμά του και τις συνθήκες που αντίκρισε στην πατρίδα του:
«Ο Ινιάκι μου είπε πως είναι τόσο περήφανος για μένα. Ότι πρέπει να είμαι ήρεμος, να είμαι ο εαυτός μου και να το απολαύσω.

«Τηλεφώνησα στη μαμά μόλις έφυγα από το προπονητικό κέντρο. Ήταν στην Γκάνα με την οικογένειά της. Ήταν τόσο χαρούμενη και περήφανη για μας. Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί.
Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Είχα τρελή αγωνία για το αν θα με καλέσουν ή όχι. Σκεφτόμουν πως δεν θα είμαι στην αποστολή, αλλά οι υπόλοιποι μου έλεγαν πως θα είμαι, πως η συμμετοχή μου ήταν ασφαλής. Δεν κοιμήθηκα μέχρι τις τέσσερις το ξημέρωμα και σκεφτόμουν για την τελική λίστα. Και στις εννέα η ώρα έφυγα για προπόνηση.

Πρόσφατα, πήγαμε μια βόλτα με τον Ινιάκι στη γενέτειρά μας στην Γκάνα και βλέπαμε αγόρια της ηλικίας μας ή νεότερα να δουλεύουν στα χωράφια.
Μου είπε: ‘Γαμώτο, Νίκο, αν αν δεν ήταν οι γονείς μας, θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στη θέση τους’.
Ανατρίχιασα μόλις μου το είπε. Υπάρχουν παιδιά μικρότερα από μένα που δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες και αυτές οι εικόνες σε κάνουν να νιώθεις προνομιούχος χάρη στους γονείς σου».

Όσο για το ποιον από τους δύο θα υποστηρίξουν οι γονείς τους και τι θα κάνουν οι ίδιοι αν Ισπανία και Γκάνα συναντηθούν στα προημιτελικά:
«Το ξέρει ήδη ο Νίκο πως οι γονείς μας στηρίζουν πάντα τον μεγαλύτερο.

Έγινε και το 2010 και το 2014 με τους Μπόατενγκ. Σίγουρα θα ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένο παιχνίδι και για τους δύο. Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και ο νικητής θα είναι η Γκάνα».

Ο Νίκο απάντησε: «Θα το δούμε αυτό! Φυσικά θα ανταλλάξουμε φανέλες».

 

Και η συνέντευξη κλείνει με την εξής στιχομυθία:

«Ινιάκι: Θα σκοράρεις στο Μουντιάλ;

Νίκο: Ναι, και το γκολ θα αξίζει για δύο. Εσύ, θα σκοράρεις;

Ινιάκι: Ναι, το πρώτο κόντρα στην Πορτογαλία»

Πηγή: gazzetta.gr

Shares