Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Μόσχα για Αγία Σοφία: Να σεβαστεί η Τουρκία την απόφαση της UNESCO…

Τι αναφέρει η Μόσχα για το ευαίσθητο ζήτημα

Στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ή την παραμονή της κάτω από το υπάρχον μουσειακό καθεστώς, θέμα που έχει προκαλέσει αίσθηση όχι μόνο σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, τοποθετήθηκε η Ρωσία.

Όπως ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα αναμένει ότι η απόφαση για την «τύχη» της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

«Κατ ‘αρχήν, πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός».

Επίσης, η Μόσχα αναμένει ότι η απόφαση για την «μοίρα» της Αγίας Σοφίας θα έχει λάβει υπόψιν της το πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα για τους θρησκευόμενους ανθρώπους.

Ερντογάν: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για την Αγία Σοφία»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου, υποστήριξε πως «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι».

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν τόνισε:

«Οι ιδιοκτήτες της (σ.σ. Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαροι. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Ο κ. Μπαχτσελί έκανε σχετική ανακοίνωση σήμερα. […] Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα θα αποφασιστούν ανάλογα».

Πέτσας για Αγία Σοφία: Δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο θέμα

Την ελπίδα η τουρκική ηγεσία να λάβει υπόψιν την παρέμβαση αρκετών χωρών στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πρωί της Πέμπτης.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο θέμα. Είναι θετικό που πολλές χώρες ανέδειξαν αυτό το σημείο και κάλεσαν την Τουρκία να μη δημιουργήσει χάσμα ψυχικό ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο. Ελπίζουμε να το λάβει υπόψη η τουρκική ηγεσία» απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλους

Από την πλευρά του και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, σήμερα, Πέμπτη. ανέφερε πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλους.

«Σύμβολο ανοχής και ποικιλομορφίας, αυτό το μέρος πρέπει να παραμείνει ανοιχτό σε όλους» τόνισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Μενδώνη: Επιθυμία του Ερντογάν είναι να γυρίσει την Αγία Σοφία στον 15ο αιώνα

Παράλληλα, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη σήμερα το βράδυ.

Η υπουργός τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο ότι η Αγία Σοφία αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που από τη δεκαετία του 1930 δεν έχει πλέον καμία θρησκευτική χρήση.

«Το μοναδικό αυτό μνημείο αποδεσμεύτηκε από όλες τις δεσμεύσεις που είχε ως θρησκευτικό μνημείο το 1934… Σήμερα με τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του  Ερντογάν, η επιθυμία του είναι να το επιστρέψει στις συνθήκες του 15ου αιώνα» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Η κ. Μενδώνη πρόσθεσε επίσης ότι μια ενδεχόμενη μετατροπή του μνημείου σε τέμενος θα υποβάθμιζε την παγκόσμια ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας.

πηγή

Shares