Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023

Morgan Stanley: “Κάθε κύκλος αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία 70 χρόνια καταλήγει σε ύφεση ή οικονομική κρίση”

Ένα από τα μυστήρια των δύο πρώτων μηνών του 2023 ήταν ότι η αμερικανική οικονομία φαινόταν να απορροφά χωρίς πρόβλημα τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Μετά τις εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων, η ιδέα αυτή μπορεί να μπει στο αρχείο. “Κάθε κύκλος αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία 70 χρόνια κατέληξε σε ύφεση (περίπου στο 80% των περιπτώσεων) ή/και σε οικονομική κρίση (το 1984 και το 1994)”, λέει στη MarketWatch ο Graham Secker, αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

“Πριν από μία εβδομάδα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η παρατήρηση είναι θεωρητικού επιπέδου. Πλέον, όμως, διαφαίνεται ότι θα γίνει το ίδιο και αυτήν τη φορά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Morgan Stanley: "Κάθε κύκλος αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία 70 χρόνια καταλήγει σε ύφεση ή οικονομική κρίση"

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, και ενώ οι ομοσπονδιακές αρχές συντόνισαν τις μεγάλες τράπεζες ώστε να στηρίξουν από κοινού με 30 δισ. δολάρια τη First Republic Bank, αποτρέποντας μια τέταρτη χρεοκοπία. Στο μεταξύ ο τίτλος της Credit Suisse έχει υποχωρήσει κατά 27% αυτή την εβδομάδα λόγω της έντονης ανησυχίας για το μέλλον της ελβετικής τράπεζας που έχει δεχθεί ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Ο Secker τόνισε ότι οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις δεν οδηγούν πάντα σε υφέσεις, όπως αποδείχθηκε το 1984, το 1987, το 1994 και το 1998. “Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι οι αγορές θα κινηθούν με βάση την αρχή “ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” εστιάζοντας: 1) στην προοπτική ουσιαστικής σύσφιξης των κεφαλαίων και των προτύπων για δανεισμό και 2) στη βαθιά ανεστραμμένη καμπύλη της απόδοσης των ομολόγων κατά το ξέσπασμα των πρόσφατων εξελίξεων”, τόνισε.

Οι ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών από την έναρξη του έτους έως και πριν δύο εβδομάδες περίπου οφείλονταν στον χρηματοπιστιωτικό κλάδο και στις εταιρείες κυκλικής οικονομίες. Αλλά τώρα, σημειώνει ο Secker, “είμαστε βέβαιοι ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και ότι το παράθυρο για θετικά μακροοικονομικά στοιχεία κλείνει”. Σημειώνεται πως ο οίκος αναβάθμισε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε overweight.

Οι τραπεζικές μετοχές θα είναι ευμετάβλητες, αλλά ο οίκος συνέστησε στους επενδυτές να πωλούν στο ράλι, διατηρώντας παράλληλα μια overweight θέση στον κλάδο. “Είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε πόσο μεγάλο μέρος της υποαπόδοσης των ευρωπαϊκών τραπεζών οφείλεται στις ανησυχίες για την προοπτική του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου και όχι στον κινδύνο μετάδοσης ή στις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και στις προσδοκίες για τα επιτόκια”, υπογράμμισε ο Secker. “Πιστεύουμε ότι ο τελευταίος παράγοντας είχε σημαντική συμβολή και ως εκ τούτου οποιαδήποτε ανάκαμψη εδώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ανοδική μεταβλητότητα στις τράπεζες”.

Ένα δημοφιλές ευρωπαϊκό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, το Vanguard FTSE Europe έχει κερδίσει 5% μες στο 2023, ξεπερνώντας την άνοδο κατά 3% του S&P 500 στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο, ο Secker επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για τις τράπεζες υποβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχών έναντι των αμερικανικών.

“Ενώ εξακολουθούμε να βλέπουμε πλεονεκτήματα στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι άλλων τίτλων παγκοσμίως, από άποψη αποτίμησης και κερδών, μια στροφή από την “κυκλική αξία” προς την “αμυντική/ποιοτική ανάπτυξη” δεν θα ήταν συνεπής με τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών τίτλων”, τόνισε.

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares