Παρασκευή , 1 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Monkeypox – Ευλογία πιθήκων: Καθηγητής πανεπιστημίου λέει ότι ο ιός είναι χαμηλής θνησιμότητας

Περισσότερα από 80 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι άλλα 50 ύποπτα κρούσματα διερευνώνται -χωρίς να κατονομάσει καμία χώρα- και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να αναφερθούν περισσότερα κρούσματα.

Μολύνσεις έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που είναι συνήθως ήπια και από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό λέγεται ότι είναι πολύ χαμηλός.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο ευλογιάς προσφέρει 85% προστασία αφού οι δύο ιοί είναι αρκετά παρόμοιοι.

Αξιοσημείωτο είναι αυτό που αναφέρει το BBC, πως είναι περίεργο που ένας τέτοιος ιός έχει ξεσπάσει σε ευρύτερες περιοχές της Δύσης του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς δεν είναι επιδημιολογικές.

 

Τι λέει καθηγητής πανεπιστημίου

Ο συνταξιοδοτημένος καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας σε δημοσίευσή του στο τουίτερ, επιβεβαιώνει αυτό που ανέφερε το BBC, πως ο ιός είναι χαμηλής θνησιμότητας και ότι οι ασθενείς γίνονται καλά σε χρόνο μερικών εβδομάδων, ακόμη και χωρίς φάρμακο.

Επίσης υπογραμμίζει ότι ο ιός είναι ευάλωτος σε αναρρώσιμες μεθόδους και από τα εμβόλια και ευάλωτες ομάδες είναι οι 20-50 ετών και μπορεί να μεταφερθεί κατά την διάρκεια μη ασφαλούς συνουσίας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares