Κυριακή , 13 Ιουνίου 2021

Μονή της Χώρας: Συντετριμμένοι Iεράρχες από την νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας…

Την μετατροπή ενός ακόμα ιστορικού ναού στην Κωνσταντινούπολη από το μουσειακό καθεστώς σε τζαμί πραγματοποίησε η τουρκική ηγεσία.

Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζάμι και τη Μόνη της Χώρας ( Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα).
Άμεση ήταν η αντίδραση από όλη την Παγκόσμια Κοινότητα αφού Αξιωματούχοι κρατών αλλά και Ιεράρχες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ορθοδοξίας καταδίκασαν το γεγονός εκφράζοντας τη θλίψη και την απογοήτευσή τους ενώ ζητάνε από τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργήσει αποτελεσματικά απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα όπως και από τον οργανισμό της UNESCO, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας που προτείνει τη δημιουργία νέου οργανισμού σε περίπτωση αδυναμίας αντίδρασης της UNESCO.

Ενώ και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης καλεί την Παγκόσμια Κοινότητα να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θα διαφυλάττει, θα προστατεύει και θα σέβεται την Ταυτότητα και την Ιστορία των Μνημείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Μονή της Χώρας (6ος αι.), αλλά και η Αγία Σοφία.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος με μια μακροσκελή ανακοίνωση αναφερόμενος στην μετατροπή τονίζει την ασέβεια της Τουρκίας για την μετατροπή της Μονής της Χώρας τη στιγμή μάλιστα που όπως αναφέρει τα περισσότερα από τα 3.500 τζαμιά της Πόλης είναι άδεια. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος αναφέρει: «Είναι μια απόφαση που επιτείνει την απογοήτευση και την ανησυχία μας, δεδομένου ότι προηγήθηκε η βεβήλωση του παγκόσμιου συμβόλου της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, του ναού της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας επιμένει να πορεύεται στην οδό της ασέβειας προς τα θρησκευτικά μνημεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και της περιφρόνησης προς μνημεία που συγκαταλέγονται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η Κωνσταντινούπολη τούτη την ώρα έχει περισσότερα από 3.500 τζαμιά. Καμιά αναγκαιότητα δεν υπάρχει να προστεθεί άλλο ένα στη λίστα, δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα είναι άδεια».

Την μετατροπή της Μονής της Χώρας σχολίασε με δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τονίζοντας ότι είναι μικρόψυχη η πολιτική του Τούρκου προέδρου και δεν αρμόζει στον τουρκικό λαό ενώ απευθύνεται και στην διεθνή κοινότητα σημειώνοντας ότι οι λεκτικές παραινέσεις αγνοούνται. Η ανάρτηση του Σεβασμιωτάτου αναφέρει: «Μετά το τραγικό ιστορικό λάθος με την Αγία Σοφία, τώρα η Μονή της Χώρας, «Χώρα του Αχώρητου», λαμπρή προσφορά του Βυζαντινού πολιτισμού στον παγκόσμιο! Στον τουρκικό λαό δεν αρμόζει μία τέτοια μικρόψυχη πολιτική. Στη διεθνή κοινότητα: οι λεκτικές παραινέσεις αγνοούνται. Ως πότε;».

Και στην χώρα μας όμως οι αντιδράσεις των Ιεραρχών ήταν άμεσες με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομο να αναφέρει «Μετά το ανοσιούργημα που διέπραξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετατρέποντας την «Αγια Σοφιά» σε τζαμί, προχώρησε και σε άλλη προσβλητική για την Ορθοδοξία και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, απαίσια πράξη, μετατρέποντας και την Μονή της Χώρας, το περιάκουστο αυτό μοναστήρι, την περίλαμπρη αυτή Εκκλησιά, σε τζαμί» ενώ στη συνέχεια τονίζει την αδυναμία διαλόγου με την Τουρκία αναφέροντας «Η ταυτότητα της Τουρκίας είναι η βαρβαρότητα και αυτή θα την ακολουθή και στο μέλλον. Όλες οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας μαρτυρούν την αδιαλλαξία της και την αδυναμία της να ενταχθή πλέον στην Ευρωπαική Ένωση. Δεν μπορεί η Τουρκία να συμβαδίση με τον σύγχρονο πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο. Ουδείς δύναται να συζητήση, έχοντας απέναντί του τον φανατισμό, την έπαρση, την ασέβεια και την αλαζονεία».

Και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης αναφέρθηκε στην μετατροπή της Μονής τη Χώρας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντάς την ως ακόμα μια θλιβερή εξέλιξη για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ αναφέρεται στη μετατροπή ως «Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού», συνοδεύοντας την ανάρτησή της με την τοιχογραφία της «Εις Άδου Κάθοδος» του 1315-1320 που βρίσκεται στη Μονή της Χώρας.

Την ίδια ώρα από την Κύπρο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου αναφέρει «Είχαμε έγκυρες πληροφορίες (σ.σ η Εκκλησία της Κύπρου) για την πράξη αυτή και για αυτό στο ανακοινωθέν της Συνόδου για την Αγία Σοφία έγινε αναφορά και στο σχεδιασμό αυτό των Τούρκων. Ντροπή για τις πράξεις τους αυτές. Αν η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ανίκανη να προστατεύσει τον πολιτισμό τότε, πρέπει να δημιουργηθεί άλλος οργανισμός που να έχει δυνατότητα και ικανότητα αντίδρασης» σχολιάζοντας ότι ο οργανισμός της UNESCO δεν έκανε καμία ενέργεια τόσο για την Αγία Σοφία όσο και τώρα για την Μονή της Χώρας.

Από τη μεριά της η Τουρκία αναφερόμενη στη Μονή της Χώρας με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε πώς «Η Μονή της Χώρας είναι ιδιοκτησία της χώρας μας, όπως η Αγία Σοφία» ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα αναφέροντας: «η Ελλάδα με το να μετατρέπει τα τζαμιά στην επικράτειά της σε εκκλησίες είναι η τελευταία που θα έπρεπε να μιλάει για σεβασμό στις άλλες θρησκείες. Η Ελλάδα που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη χώρα με κάθε είδους κατασταλτικές πρακτικές, παρά τις διεθνείς συμφωνίες, προσπαθεί κιόλας να μας διδάξει. H προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει τεχνητές ατζέντες στην περιοχή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Καλούμε την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της για άλλη μια φορά και να παρέχει τις απαραίτητες ευκαιρίες στους μουσουλμάνους να προσεύχονται στη χώρα τους».

ope.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares