Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης-lockdown: Ορόσημο η Παρασκευή για το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων – Πιθανό τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες

Μητσοτάκης-lockdown:Με τη χώρα να διανύει τη 18η ημέρα του καθολικού lockdown και το σύστημα Υγείας να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευομένων και των διασωληνώσεων, ο χρόνος μέχρι το ορόσημο της προσεχούς Παρασκευής μετράει αντίστροφα. Και αυτό γιατί, η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζει στο τέλος της εβδομάδας, όταν και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το στρατηγικό αποτύπωμα του σχεδίου άρσης των περιορισμών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Όσο το σενάριο ενός νέου τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού προς τους πολίτες παραμένει ενεργό, στο κυβερνητικό επιτελείο δε μιλούν για χρονοδιαγράμματα σχετικά με την κίνηση επανόδου στην όποια κανονικότητα ορίζει η εποχή της πανδημίας. Έχουν στο μικροσκόπιο την εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες και αναμένουν μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους ειδικούς το ιικό φορτίο στην επικράτεια. Όλα αυτά, μαζί με τις αντοχές του συστήματος υγείας, θα αξιολογηθούν πριν τη λήψη των οριστικών αποφάσεων από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς νούμερο ένα προτεραιότητα ήταν, είναι και θα παραμείνει η προστασία της δημόσιας υγείας και, κυρίως, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Κυβερνητικά στελέχη διακρίνουν, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, μία αντίρροπη τάση, η οποία θα συνεχίσει να αφήνει το…σημάδι της και τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Από τη μία πλευρά, ο αριθμός των κρουσμάτων θα πέφτει, όπως ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται, ως αποτέλεσμα του lockdown. Από την άλλη, θα αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, των διασωληνωμένων και των θανάτων. Και αυτό, καθώς υπάρχει τη δεδομένη χρονική συγκυρία η πίεση στο Σύστημα Υγείας από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων.

Για να…δοθούν ανάσες στα νοσοκομεία, στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίταξη και άλλων ιδιωτικών κλινικών, εφόσον αυτό απαιτηθεί. “Από την αρχή της πανδημίας είχαμε καταστήσει σαφές ότι στο σχεδιασμό που προωθούμε εντάσσονταν και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα το οποίο έγινε από τον Μάρτιο και μετά. Μετά την επιδείνωση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη υπήρξε πρόσφατα και η επίταξη δύο κλινικών. Έγινε, επίσης, έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν. Δυστυχώς, η ανταπόκριση μέχρι χθες δεν είναι η αναμενόμενη…Εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και προσωπικό”, σημειώνουν παράγοντες.

“Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να τηρούνται τα μέτρα, ώστε να υπάρχει μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων”, τόνισε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως ο ιός πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων-30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές, χτυπώντας νέο…καμπανάκι κινδύνου. “Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια”, σημείωσε.

Το κομβικό ερώτημα
Στο κομβικό ερώτημα πότε θα αρθούν τα μέτρα του lockdown, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μεγάρου Μαξίμου θα βασιστούν αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας. “Πρόκειται για στοιχεία που παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση και αναλυτικά από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. Πρόκειται για στοιχεία που αξιολογούνται διαρκώς. Είναι κατανοητή η προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά η ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι, η υγεία όλων μας. Για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. “Ας κάνουμε αυτή τη μικρή θυσία αλλαγής του τρόπου της καθημερινότητάς μας και των προγραμματισμένων διακοπών μας, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στη λήξη της πανδημίας”, σημείωσε ο κ. Πέτσας, με το βλέμμα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι κι αλλιώς, ήδη υπάρχουν σενάρια για απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, με στόχο να μην υπάρξει νέο κύμα διασποράς στην κοινότητα, ενώ αυτό που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο θα παραμείνει ενεργή η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

 

capital.gr

Shares