Παρασκευή , 22 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ μετατρέπουν την Ελλάδα στο “κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη”! Πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον;…

Φαίνεται πως η Ελλάδα θα γίνει το «κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Ευρώπη». Κινήσεις του Πεκίνου που αποδεικνύουν πως υπάρχει στρατηγική στόχευση στη χώρα μας.

γράφει ο Τζουγανάτος Διονύσης

Όπως έχει αναλυθεί σε πάρα πολλά άρθρα και τηλεοπτικές εκπομπές, μέσω του Πειραιά και της Cosco o Πειραιάς γίνεται κεντρική πύλη εισόδου στην ηπειρωτική Ευρώπη για το νέο δρόμο του μεταξιού (One Belt, One Road).

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου το λιμάνι του Πειραιά θα επισκεφτεί ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η Cosco επενδύει τώρα περίπου 800 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων από 7,5 εκατ. TEUs (μονάδα μέτρησης κοντέινερς) σε 10 εκατ.. Εάν επιτευχθεί ο στόχος τότε ο Πειραιάς θα μπορεί να γίνει το 3 λιμάνι της Ευρώπης, ξεπερνώντας ακόμα και το  Αμβούργο.

Προφανώς κι ο Κινέζος Πρόεδρος θα επισκεφτεί τον Πειραιά συνοδεία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ο οποίος ανοικτά έχει πάρει θέση (και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαγκάη) υπέρ των κινεζικών επενδύσεων.

Μόνη της όμως η Cosco δεν μετατρέπει την Ελλάδα σε «κεφάλι κινεζικού δράκου». Ας δούμε τι άλλες κινήσεις έχουν κάνουν οι Κινέζοι.

Ήδη από τα τέλη του 2016 η κινεζική Εταιρεία Κρατικών Δικτύων (State Grid Corporation), ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, απέκτησε το 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Πριν από δύο χρόνια, ο κρατικός όμιλος Shenhua απέκτησε το 75% των τριών αιολικών πάρκων του ελληνικού Ομίλου Copelouzos. Αμφότερες  εταιρείες επιθυμούν  τώρα μαζί να επενδύσουν περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό τομέα. Οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Sky Solar Holdings, η Yangtze Power Investment και η Hanergy, επενδύουν, επίσης, στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα (στοιχεία από  Frankfurter Rundschau)

Δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι τηλεπικοινωνίες από την εξίσωση. Η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ZTE είναι βασικός προμηθευτής της ελληνικής Telecom και σχεδιάζει να κατασκευάσει τεχνολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Η Huawei δραστηριοποιείται (αν και το αμερικανικό stop έχει προκαλέσει σκέψεις στην εταιρεια) εμπορικά αλλά και σε συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια για έρευνα και υποτροφίες.

Η Τράπεζα της Κίνας άνοιξε υποκατάστημα στην Ελλάδα. Η δε έδρα των τραπεζιτών είναι ο Πύργος των Αθηνών, το ψηλότερο αθηναϊκό κτήριο. Μήπως είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού;

Στα γεωπολιτικά τώρα, οι κινήσεις Μητσοτάκη δεν βρίσκουν αντίθετο το Βερολίνο, γνωστό για τις εξαιρετικές σχέσεις με το Πεκίνο. Σίγουρα όμως βρίσκουν αντίθετη την Ουάσινγκτον.

Άλλωστε αμείωτος μαίνεται στο παρασκήνιο ο πόλεμος μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα για το ποιες εταιρείες θα αναλάβουν την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Συγκεκριμένα, αν θα είναι αμερικανικές ή κινεζικές. Εδώ σημασία θα έχει η στάση του ΟΤΕ που ελέγχεται από την Deutsche Telekom.

Αν σκεφτούμε και τις πιέσεις των Γερμανών για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τις δυνατότητες που δίνει στη διέλευση μέσω του Αξιού, καταλαβαίνουμε πως ίσως δημιουργείται μία άτυπη συμφωνία Βερολίνου- Πεκίνου για την Ελλάδα που μας βάζει όμως απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Μένει να δούμε ποιες κινήσεις θα γίνουν στην γεωπολιτική σκακιέρα…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares