Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μητροπολίτης Κύριλλος: Δεν θα είναι υποψήφιος για την θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Μειωμένη κατά έναν είναι η λίστα των Ιεραρχών της Κρήτης που είναι δυνητικά υποψήφιοι για την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου μετά την προχθεσινή απαλλαγή του από τα καθήκοντά του λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έπειτα και από τις σχετικές γνωματεύσεις των τριών Πανεπιστημιακών γιατρών που κλήθηκαν να εξετάσουν τον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως δήλωσε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση.

Όπως σημειώνει ο Σεβασμιώτατος, «εν δυνάμει υποψήφιοι είμαστε όλοι, κανείς όμως ακόμη δεν έχει εκφραστεί, εγώ πάντως από την πλευρά μου το δηλώνω ότι δεν επιθυμώ. Υπάρχουν άλλοι ικανότεροι και παλαιότεροι».

Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για απαλλαγή του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντα του είναι πρωτόγνωρη αλλά αναπόφευκτη καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη.

Eκκρεμεί βεβαίως η επικύρωση της από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα έχει και τον τελικό λόγο. Εφόσον η Αγία Σύνοδος επικυρώσει την απόφαση των Ιεραρχών της Κρήτης, θα κηρύξει σε χηρεία την θέση του Αρχιεπισκόπου και θα ορίσει ως τοποτηρητή τον αρχαιότερο Μητροπολίτη, δηλαδή τον Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίο.

Εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που θα κηρυχθεί σε χηρεία η θέση του Αρχιεπισκόπου, ο τοποτηρητής θα πρέπει να καλέσει την Σύνοδο ώστε να εκλέξει τριπρόσωπο.

 

Πηγή: cretalive.gr

Shares