Κυριακή , 26 Σεπτεμβρίου 2021

Μητροπολίτης Κίτρους κ.Γεώργιος: “Κάποιοι αποφασίζουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν” -Κατηγορηματικά αντίθετος στη μετατροπής του μοναστηριού Πέτρας σε δομή λαθρομεταναστών…..

Μητροπολίτης Κίτρους κ.Γεώργιος: Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μετατροπή του ιστορικού μοναστηριού της Πέτρας σε μόνιμη δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών

Μετά την επίσημη   δοξολογία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως στην Κατερίνη ανέφερε ότι “Κάποιοι αποφασίζουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν” .

Η Κυβέρνηση μετά την μη εορτή Πάσχα,15αύυγουστου,τις απαγορεύσεις των παρελάσεων 28η Οκτωβρίου  και συλλήψεις Ελλήνων με την Τουρκία να μπουκάρει στο Αιγαίο και να φτάνει μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια τώρα αποφάσισε να μετατρέψει το ιστορικό μοναστήρι Πέτρας σε δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

Εμφανής ενόχληση του Μητροπολίτη Κίτρους κ.Γεωργίου που δήλωσε ότι “Κάποιοι αποφασίζουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν”  εννοώντας την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς Μετανάστευσης.

 

‘Οπως είπε ο ίδιος πληροφορήθηκε το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης “από δημοσιεύματα του Τύπου και όχι από τις επίσημες κρατικές αρχές όπως θα έπρεπε” κάνοντας λόγο για κρυψινισμό.

“Δεν είναι μόνο η ιστορία και η βαριά κληρονομιά αλλά όλη αυτή η μεθόδευση που γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνίων. Τι αλληλεγγύη να εκφράσουμε όταν κάποιοι αποφασίζουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και ειδικά όσους εμπλέκονται άμεσα με το μοναστήρι που προσέφερε τόσο πολλά στην κοινωνία” σημείωσε φανερά ενοχλημένος ο Μητροπολίτης Γεώργιος έχοντας μπροστά του την ιστορική όσο και εμβληματική εικόνα της Μονής της Πέτρας.

Δείτε το βίντεο:

 

Ποιο είναι το ιστορικό μοναστήρι Πέτρας 

Η Μονή Πέτρας, λεγόμενη και Πέτρα, βρίσκεται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Καταφύγι του δήμου Ιτάμου και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί από το Καταφύγι στο συνοικισμό Άγιος Αθανάσιος του Λαμπερού.

Το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου οφείλει την προσωνυμία του στο βράχο στον οποίο είναι χτισμένο. Η μονή συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα πέντε σημαντικότερα μοναστήρια των Αγράφων. Υπήρξε μετόχι της σταυροπηγιακής Μονής της Μεταμορφώσεως Καταφυγίου, της οποίας δεν διασώζονται ίχνη. Προβληματική είναι η ταύτιση του κτήτορα της μονής, του οποίου η παράσταση περιλαμβάνεται στο εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού. Κατά μία άποψη κτήτορας είναι ο Παναγιώτης Κουσκουλάς, πρώην στρατιωτικός διοικητής Κρήτης ή αυτοκρατορικός διερμηνέας της Πύλης, με καταγωγή από το Νεοχώρι.

Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή είχε σημαντική εθνική συμβολή. Στο χώρο της λειτουργούσε βιβλιοθήκη και κρυφό σχολείο και φιλοξενήθηκαν μεγάλοι αγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821. Επίσης, τη Μονή Πέτρας επισκέφθηκε και θαύμασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στα μέσα της δεύτερης περιοδείας του.

Στις αρχές του 20ου αιώνος, η Μονή ερημώθηκε και επαναλειτούργησε στη δεκαετία 1920-1930, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ. Το 1967 χαρακτηρίσθηκε «Ιστορικό διατηρητέο μνημείο». Δυστυχώς όμως σημειώθηκαν πολλές κλοπές ιερών κειμηλίων και όσα διασώθηκαν φυλάσσονται σήμερα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος, στη Μονή Κορώνης και στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares