Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Μήπως η Δημόσια Υγεία υπόκεινται σε διακρίσεις;…..

Η Κυβέρνηση άρχισε να ανησυχεί! Έτσι, σε αυτό το αλλόκοτο κλίμα που επικρατεί γύρω από το θέμα του κορωναιού, η Νέα Δημοκρατία επέβαλε μάσκες στις περισσότερες των περιπτώσεων, επέβαλε πρόστιμα για τη μη χρήση της. Και φυσικά, ήδη από τις αρχές Ιουλίου φρόντισε να παρατείνει τα μέτρα προστασίας για τις εκκλησίες με την αναλογία ατόμων/επιφάνειας να διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. ενώ για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων να είναι 100. Κατά τα λοιπά ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη (1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας, φυσικός αερισμός του χώρου κλπ).


Ενδιαφέρον θα έχει τώρα να δούμε εάν τα ως άνω μέτρα θα τηρηθούν σε όλους τους χώρους λατρείας. Συμπτωματικά, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Ιουλίου και 3 Αυγούστου εορτάζεται το Eid al-Adha, μια μεγάλη μουσουλμανική εορτή. Στα έθιμα της ως άνω εορτής συμπεριλαμβάνονται ομαδικά εορταστικά τραπέζια/δείπνα, συγκέντρωση πολλών ατόμων στους χώρους λατρείας, όπου πραγματοποιείται προσευχή. Προβλέπεται επίσης σειρά επισκέψεων μεταξύ συγγενών και φίλων καθ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις είθισται να θυσιάζονται και ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι. Σήμερα η .. «θυσία» γίνεται από επαγγελματίες στα σφαγεία.
Συνιστά εύλογη απορία μας αν τα μέτρα προστασίας θα ισχύσουν και για τους μουσουλμάνους της χώρας μας, ή εάν η γιορτή αυτή θα παρακάμψει ιούς, μέτρα και κράτος.

Η πρόσφατη ιστορία πάντως έδειξε πως ενώ έγιναν έλεγχοι σε ιερούς ναούς, και συλλήψεις- ακόμα και καταδίκες- σε ιερείς κατά τις άγιες μέρες του Πάσχα, αντίστοιχοι έλεγχοι δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τα Ραμαζάνι στα τζαμιά- νόμιμα και παρανόμως λειτουργούντα.

Να υπενθυμίσουμε στους αρμόδιους Υπουργούς, που ετοιμάζονται να «κλείσουν» πάλι τις εκκλησίες εν όψει του 15Αύγουστου, ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως θα μπαίνει η αστυνομία σε σπίτια για να κάνει ελέγχους. Θα μπουκάρει η αστυνομία σε σπίτια! Δηλαδή μιλάμε για παραβίαση του ασύλου. Και αυτό το είπε ο Υπουργός! Η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τα μέτρα- αλλά μόνο για τους Έλληνες χριστιανούς, κι όχι για ανθρώπους άλλων δογμάτων, θρησκειών κλπ. Μήπως η δημόσια υγεία υπόκειται σε διακρίσεις;;

 

Της Γερασιμούλας Στάμου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares