Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Μήνυση κατά Τραμπ από την οικογένεια του αστυνομικού που πέθανε μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο

Mήνυση και αγωγή σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε η οικογένεια μέλους της αστυνομικής διεύθυνσης του Καπιτωλίου (USCP) για τον θάνατο του Μπράιαν Σίκνικ, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Η οικογένεια προσάπτει στον Ντόναλντ Τραμπ ευθύνες για τον «άδικο θάνατό του», επιχειρηματολογώντας πως παρότρυνε τους υποστηρικτές του να ασκήσουν βία στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, την 6η Ιανουαρίου 2021.

Η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον εναντίον του κ. Τραμπ εκ μέρους της οικογένειας του Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος πέθανε στα 42 του χρόνια έπειτα από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη, την 7η Ιανουαρίου.

Ιατροδικαστικός αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός δεν υπέστη τραυματισμούς στην επίθεση στο Καπιτώλιο, που είχε σκοπό να εμποδιστούν τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, που έχασε ο κ. Τραμπ. Έκρινε πως ο θάνατος του Μπράιαν Σίκνικ οφειλόταν σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, αναγνώρισε πως οι ταραχές «έπαιξαν ρόλο» στην εξέλιξη της κατάστασής του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξερέθισε εσκεμμένα το πλήθος και κατηύθυνε και ενεθάρρυνε όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο», αναφέρει η οικογένεια του αστυνομικού Σίκνικ στη μήνυση.

«Η βία που ακολούθησε, οι τραυματισμοί και η βία (…) συμπεριλαμβανομένων των τραυμάτων που υπέστη ο αστυνομικός Σίκνικ και του επακόλουθου θανάτου του, ήταν λογικές κι επόμενες συνέπειες των λόγων και των πράξεων του κατηγορούμενου Τραμπ», ερίζει η μήνυση.

 

Δεν ήταν διαθέσιμη εκπρόσωπος του πρώην προέδρου για σχόλια την Πέμπτη (5/01).

Εκτός από τον «άδικο θάνατο» του αστυνομικού, η μήνυση προσάπτει στον Ντόναλντ Τραμπ πως παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράιαν Σίκνικ και επίσης για επίθεση και παράλειψη καθήκοντος.

Η οικογένεια ζητεί αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη μήνυση και αγωγή κατονομάζονται ακόμη δυο πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία έκανε πολύμηνη έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, η οποία είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και διεθνώς, ζήτησε τον Δεκέμβριο να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του κ. Τραμπ για «εξέγερση» και «παρακώλυση» της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το Κογκρέσο υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρώην πρόεδρο της χώρας.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares