Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Mini Lockdown : Τι ισχύει για αναστολές, τηλεργασία και ωράριο

Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα και για ολόκληρο το Νοέμβριο τα έκτακτα μέτρα με την αναστολή λειτουργίας της εστίασης, της ψυχαγωγίας και των χώρων άθλησης.

Στο προσκήνιο επανέρχεται η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ προκειμένου χιλιάδες εργαζόμενοι να τεθούν σε αναστολή σύμβασης και να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Παράλληλα θα εφαρμοστεί υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% του προσωπικού ενώ υποχρεωτικά προσαρμόζεται και το ωράριο ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα εντός διώρου. Ακόμα επεκτείνονται για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή θα λήξουν από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΚΥΑ για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, τίθενται οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

Τηλεργασία: Η τηλεργασία είναι υποχρεωτική για το 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Εντός 24 ωρών από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ επιχειρήσεις όλης της χώρας καλούνται να προαναγγείλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «Δήλωση Εξ αποστάσεως Εργασίας – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Αυτό σημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις από τον Έβρο έως την Κρήτη, υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν έως το βράδυ το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Το ειδικό αυτό έντυπο με το οποίο οι εργοδότες θα προχωρήσουν στην δήλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν εντός Νοεμβρίου να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Ακόμη, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και υπέβαλε αίτημα στον εργοδότη του για εξ’ αποστάσεως εργασία αλλά δεν εφαρμόστηκαν για την περίπτωσή του τα έκτακτα μέτρα ως προς την οργάνωση του τόπου εργασίας του.

Κατά τον υπολογισμό του 50% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.). Επίσης, η διάταξη εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις εργαζομένων που ο χρόνος εργασίας τους είναι μοιρασμένος σε εργασία γραφείου και σε εξωτερικές εργασίες, και μόνο στο βαθμό που η εργασία γραφείου δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ποσοστού 50% προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω.

Ως προς τη συμπλήρωση του εντύπου 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» δίδονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Στο πεδίο των παρατηρήσεων αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της επιχείρησης, που μπορούν να τεθούν σε εξ αποστάσεως εργασία.

Σε περίπτωση που εναλλάσσεται το εξ αποστάσεως προσωπικό της επιχείρησης, στη στήλη «Ώρες έναρξης & λήξης, ημέρες εργασίας» αναγράφονται οι ημέρες που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του εξ αποστάσεως. Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Στην περίπτωση επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ήδη το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας με απόφαση του εργοδότη για το σύνολο ή για μέρος του προσωπικού τους, υφίσταται η υποχρέωση προαναγγελίας του 50% του προσωπικού τους για τον Νοέμβριο και όχι η υποβολή του Εντύπου 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» απολογιστικά.

Αναστολή συμβάσεων: Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής θα τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και θα δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.

Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο το μήνα και για 30 ημέρες θα λάβει 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβει 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Ταυτόχρονα το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού. Για παράδειγμα, μισθωτός με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, καλύπτεται για εισφορές 396,6 ευρώ.

Το μέτρο των αναστολών εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα, τόσο στις “κόκκινες” όσο και στις “κίτρινες” Περιφέρειες με 2 ταχύτητες:

Όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή – σε “κόκκινες” ή “κίτρινες” περιοχές – μπαίνουν στις αναστολές συμβάσεων και δικαιούνται το επίδομα των 534 ευρώ για 30 ημέρες.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στην διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο – δηλαδή το 100% των μισθωτών του – σε αναστολή κατ αρχήν για τον Νοέμβριο.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα: Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/11/2020-30/11/2020): 1 δήλωση αναστολής. Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/11/2020 – 8/11/2020, 13/11/2020-17/11/2020 και 25/11/2020-30/11/2020: 3 δηλώσεις αναστολής. Ο εργαζόμενος υποβάλλει την δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό θα μπορέσουν να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη» και για τον Οκτώβριο, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Πρόκειται για εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και τουριστικών λεωφορείων, που λειτουργούν εποχικά. Από τον Νοέμβριο και για 3 μήνες θα μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ΟΑΕΔ, με 50 ένσημα.

Προσέλευση και αποχώρηση εργαζόμενων: Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για το μήνα Νοέμβριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 08:00 π.μ.
Το ¼ στις 08:30π.μ.
Το ¼ στις 09:00 π.μ.
Το ¼ στις 09:30 π.μ.

Στόχος του μέτρου είναι να αποσυμφορηθούν οι χώροι δουλειάς αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Shares