Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές εν αναμονή των μάκρο

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σύσφιξη της πολιτικής της.

Οι επενδυτές περιμένουν τους δείκτες PMI που θα ανακοινωθούν την Τρίτη σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ για νέα στοιχεία όσον αφορά τις αντοχές των οικονομιών εν μέσω της επιθετικότερης νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων πολλών δεκαετιών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο τέλος της εβδομάδας εξάλλου θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, δίνοντας νέα στοιχεία για την πορεία των τιμών που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας. Μια υψηλότερη μέτρηση θα μπορούσε να υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να επιστρέψει σε αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, μετά τη μικρότερη αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ, στο μεταξύ, έχει προαναγγείλει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν δημόσια ταχθεί υπέρ και νέων αυξήσεων των επιτοκίων στη συνέχεια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Olli Rehn μιλώντας εξάλλου σε γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο και να παραμείνει στη συνέχεια σε περιοριστικά επίπεδα για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 464,64 μονάδες

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,03%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,2% στις 7.335,61 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 με μικρά κέρδη 0,1% σκαρφάλωσε στις 8.014,31 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,55%.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό ενός έτους σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, σε ένα νέο σημάδι ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώθηκε στο -19 το Φεβρουάριο από -20,7 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Η μέτρηση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η Wall Street παρέμεινε κλειστή σήμερα, Δευτέρα, λόγω της αργίας της Ημέρας των Προέδρων.

Πηγή: capital.gr

Shares