Παρασκευή , 24 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Μικτή εικόνα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης, με τους κινεζικούς δείκτες να υποχωρούν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημειώνει άνοδο 0,85% στις 32.608,73 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κερδίζει 0,8%.

Ο τίτλος της Toyota Motor σημειώνει άλμα 2,4% μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 8% τον Ιούλιο στο ρεκόρ των 859.506 οχημάτων. Οι μετοχές των Honda Motor και Nissan Motor κερδίζουν 1,2% και 0,8% αντίστοιχα.

Οι δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα υποχωρούν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συρρικνώθηκε και πάλι τον Αύγουστο.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρές απώλειες 0,3%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite χάνει 0,5% και ο CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,6%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, αν και βελτιώθηκε από τον Ιούλιο, διατηρώντας την πίεση στο Πεκίνο για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες τον Αύγουστο από 49,3 μονάδες τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η μέτρηση πάντως ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,1 μονάδες σε δημοσκόπηση της WSJ.

Ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI που καλύπτει τις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό κλάδο υποχώρησε στις 51,0 μονάδες τον Αύγουστο από 51,5 τον Ιούλιο. Ο δείκτης που καλύπτει μόνο τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 50,5 μονάδες τον Αύγουστο από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: capital.gr

Shares