Δευτέρα , 8 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Μικρές απώλειες και επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες συνεχίζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την αυξημένη γεωπολιτική ένταση αλλά και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν βαραίνει το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές. Η επίσκεψη της Πελόζι προκάλεσε την οργή της Κίνας, που θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειας της, με το Πεκίνο να προειδοποιεί για αντίποινα και να ανακοινώνει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί.

Στο μεταξύ, το μπαράζ των αποτελεσμάτων τριμήνου συνεχίζεται και σήμερα με τις Commerzbank, SocGen, BMW, Banco BPM και Siemens Healthineers μεταξύ των εταιρειών που γνωστοποίησαν τις τριμηνιαίες τους καταστάσεις πριν το ξεκίνημα των συναλλαγών.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,2% στις 435,22 μονάδες.

Ο γερμανός DAX χάνει 0,3% στις 13.409,76 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακές απώλειες 0,04% στις 6.407,12 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,4% στις 7.377,69 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,15%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,2%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σήμερα έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τους πρώτους μήνες του 2021.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 17 μηνών στο 49,9 τον Ιούλιο από 52,0 τον Ιούνιο, ξεπερνώντας πάντως την αρχική εκτίμηση που ήταν στο 49,4. Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο του 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

“Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν επιδεινωθεί από την αρχή του τρίτου τριμήνου, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ τον Ιούλιο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

“Η εκτόξευση του πληθωρισμού, οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων και οι ανησυχίες για την προσφορά – ιδίως στην ενέργεια – οδήγησαν στις μεγαλύτερες μειώσεις της παραγωγής και της ζήτησης τα τελευταία 10 χρόνια σχεδόν, χωρίς τους μήνες των lockdowns λόγω της πανδημίας”, πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares