Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Μικρές απώλειες για τον χρυσό, μέσα σε μη ευνοϊκό περιβάλλον

Με μικρές απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την άνοδό του στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και μία εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά μετά την πρόσκαιρη υποχώρησή τους την Τετάρτη.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε έτσι 1,40 δολ. ή περίπου 0,1%, κλείνοντας στα 1.668,60 δολ. ανά ουγγιά.

Το ασήμι Δεκεμβρίου έχασε 17 σεντς ή 0,9%, στα 18,712 δολ. ανά ουγγιά.

Το παλλάδιο Δεκεμβρίου κέρδισε 42 δολ. ή 1,9%, στα 2.211,10 δολ., ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου έκλεισε στα 860,20 δολ. ανά ουγγιά, με πτώση 60 σεντς.

Ο χαλκός Δεκεμβρίου κέρδισε 6 σεντς ή 1,8%, στα 3,418 δολ. η λίβρα.

Ο χρυσός είχε λάβει μικρή “ανάσα” την Τετάρτη, με τις μετοχές στις ΗΠΑ να κινούνται έντονα ανοδικά και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους εδώ και πάνω από δύο χρόνια, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) ότι θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” για να σταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων, γεγονός που ενίσχυσε τις αγορές επενδυτικών προϊόντων σταθερού εισοδήματος τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Ο Rupert Rowling, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money, απέδωσε τη σημερινή υποχώρηση του χρυσού στο τελευταίο κύμα της επιθετικής ρητορικής υπέρ της νομισματικής σύσφιγξης από ανώτερους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

“Η hawkish πολιτική της Fed ως προς την αύξηση των επιτοκίων έχει μια διπλού τύπου αρνητική επίδραση στον χρυσό, από τη μία πλευρά επειδή τον κάνει λιγότερο θελκτικό ως επενδυτικό προϊόν που δεν παρέχει επιτόκιο και από την άλλη επειδή ενισχύει το δολάριο σε πρωτοφανή επίπεδα, γεγονός που δεν είναι συνήθως ευνοϊκό για τον χρυσό”, σημειώνει ο Rowling.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,767%.

Το δε δολάριο ΗΠΑ κινείται στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και 20 και πλέον χρόνια έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του ιαπωνικού γιεν.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares