Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μικρά Ασία: Οι Τούρκοι τρέμουν την ιστορική αλήθεια – Παράδειγμα η αρχαία Κνίδος

Η τουριστική διαφήμιση που κάνει η Τουρκία με τις αρχαίες ελληνικές πόλεις των παραλίων της Μικράς Ασίας δεν έχει προηγούμενο…Δεν τολμά όμως να αναφερθεί στις ελληνικές καταβολές τους. Κάνει λόγο για διάφορους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Αυτή τη φορά σειρά έχει η Κνίδος. Η αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet Daily News υμνεί τις ομορφιές της αρχαίας ελληνικής πόλης, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στο σταυροδρόμι του Αιγαίου και της Μεσογείου και ιδρύθηκε πριν από 4.000 χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο διοικητικό διαμέρισμα Ντάτσα, της δυτικής επαρχίας Μούγλα της (σ.σ. προς το παρόν) Τουρκίας.

Το σημείο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό από την 1η Ιουνίου, μετά την χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας της ασθένειας Covid-19, επισημαίνει η εφημερίδα.

Antik Dünyanın 7 Harikasından: Halikarnas Mozelesi

Η αρχαία Δωρίς στα Μικρασιατικά παράλια

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, ο καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Σελτσούκ, Ερτεκίν Ντοκσαναλτέ, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ανατολή”, (Anadolu Agency), εξήγησε πως οι εργασίες συνεχίζονται έτσι ώστε οι επισκέπτες της Κνίδου να απολαμβάνουν την ιστορία, τον πολιτισμό της μαζί με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Το δημοσίευμα, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως η αρχαία πόλη υπήρξε “αυτόπτης μάρτυρας” της ζωής του αστρονόμου και μαθηματικού Ευδόξου, του γιατρού Ευρύφωνος, του ζωγράφου Πολυγνώτου και του αρχιτέκτονα του Φάρου της Αλεξάνδρειας, ενός από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου Κόσμου, Σωστράτου.

Art center of ancient era welcomes visitors

Αεροφωτογραφία των ερειπίων της αρχαίας ελληνικής πόλης

σ.σ. Στο άρθρο η Κνίδος χαρακτηρίζεται απλώς ως “αρχαία πόλη” χωρίς καμία αναφορά στην ίδρυσή της από τους Έλληνες Δωριείς ενώ για τις παραπάνω ιστορικές προσωπικότητες δεν εμφανίζεται πουθενά η μνεία ότι ήταν Έλληνες.

“Κατά τους αρχαίους χρόνους, η πόλη έγινε διάσημη σαν πολιτισμικό και επιστημονικό κέντρο. Υπήρξε το μέρος όπου περίφημοι γιατροί της αρχαιότητας εκπαιδεύτηκαν σε αυτό που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν σήμερα “Η Ιατρική Σχολή της Κνίδου”. Δεν ήταν μόνο σημαντική  στον τομέα της ιατρικής αλλά και στα πεδία της αστρονομίας και του νόμου,” σχολίασε ο Ντοκσαναλτέ.

Πηγή: Hürriyet Daily News

Του ειδικού συνεργάτη

Shares