Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μίκης Θεοδωράκης: Με τη μουσική και τα τραγούδια του το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του

mikis_laiko2

Λουλούδια και χειροκροτήματα από ανθρώπους όλων των γενεών που έσπευσαν στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μεγάλου Έλληνα – Η εμπλοκή με τα γραφεία τελετών οδήγησε σε δίωρη καθυστέρηση της μεταφοράς της σορού του – Την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων η κηδεία του


Το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο καλλιτέχνη και τον ακάματο αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη απευθύνουν οι Έλληνες στη Μητρόπολη Αθηνών. Εκατοντάδες κόσμου, βαθιά συγκινημένοι όλοι, κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι, υποκλίνονται στον τελευταίο των μεγάλων και τού εκφράζουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όλα όσα πρόσφερε στον πολιτισμό και την δημοκρατία.

Παρά τη δίωρη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη του λαϊκού προσκυνήματος, λόγω νέας εμπλοκής που αφορούσε αυτή τη φορά στα γραφεία τελετών, πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στον προαύλιο χώρο, σιγοψυθιρίζοντας κάποια από τα αθάνατα τραγούδια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και χειροκροτώντας ρυθμικά.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Γύρω του στάθηκαν μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο γιος του Γιώργος Θεοδωράκης και οι δύο από τους τρεις εγγονούς του.με τα δύο δισέγγονά του. Η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη δεν ήταν παρούσα στη Μητρόπολη μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς καθώς βρίσκεται στην Ξάνθη όπου θα πραγματοποιηθεί το βράδυ συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το πρωί.

Στον χώρο της Μητρόπολης υπήρχαν από νωρίς αστυνομικοί προκειμένου να επιβλέπουν και να διασφαλίσουν πως τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

 

Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του

Σήμερα το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώνεται στις 8 το βράδυ, μια ώρα αργότερα απ’ ότι είχε ανακοινωθεί, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη του. Αύριο Τρίτη, οι πολίτες μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και την Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ..

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη στις 3 μ.μ.το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά Χανίων διά θαλάσσης, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει Μία ημέρα αργότερα την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου. στις 11 το πρωί, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία, στην εκκλησία του Γαλατά, και στη συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί, όπως ήταν και η επιθυμία του, στο κοιμητήριο του χωριού μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του, Γιάννη.

mikis_laiko2

mikis_laiko

kosmos-mikis__3_

mikis_oikogeneia_mitropoli_xr

Γιατί η σορός του έφθασε στη Μητρόπολη με δύο ώρες καθυστέρηση

Παρά την συναίνεση της οικογένειας για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, νέα εμπλοκή σημειώθηκε το μεσημέρι, έξω από το Α’ Νεκροταφείο όπου βρισκόταν η σορός του, φυλασσόμενη από την αστυνομία, με αποτέλεσμα το λαϊκό προσκύνημα να ξεκινήσει με δύο ώρες καθυστέρηση, καθώς δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του ο Νίκος Αγοραστάκης, που ως εκτελεστής της τελευταίας επιθυμίας του συνθέτη, ήταν ο νομικά υπεύθυνος για τη διαδικασία μεταφοράς

Το μεσημέρι, η νέα προσωρινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επέτρεψε στην πλευρά των διαχειριστών της τελευταίας επιθυμίας του συνθέτη, η οποία εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη, να επιλέξουν το γραφείο τελετών που θα διαχειριστεί τις διαδικασίες μέχρι αύριο, στις 8 πρωί, οπότε αναμένεται να ληφθεί και η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα προετοιμασίες είχαν γίνει από άλλο γραφείο, επιλογής της κόρης του συνθέτη, Μαργαρίτας Θεοδωράκη. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος ώστε το νέο γραφείο τελετών να είναι έτοιμο για το λαϊκό προσκύνημα, σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο γραφεία τελετών ήρθαν σε συνεννόηση να συνεργαστούν και το προσωπικό τους βρισκόταν για ώρες στο Α’ Νεκροταφείο, έτοιμο να μεταφέρει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη Αθηνών.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι ο εκτελεστής της τελευταίας επιθυμίας του συνθέτη, Νίκος Αγοραστάκης, δεν είχε δώσει την συγκατάθεσή του, μπλοκάρε τη διαδικασία μεταφοράς της σορού. Ο κ. Αγοραστάκης κατέφθασε τελικά στο Α΄ Νεκροταφείο λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι και ξεκίνησε η πομπή προς την Μητρόπολη Αθηνών.

mikis_laiko1

mikis-proskinima__3_

mikis_oikogeneia
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Shares