Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Μιχάλης Γιαννάκος: Ασθενείς περιμένουν μέχρι και 12 ώρες για να εξυπηρετηθούν στα επείγοντα των εφημεριών – HXHTIKO Focus FM

Την ανάγκη ενίσχυσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ καθώς και την επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή τόνισε μιλώντας στον Focus FM 103.6 και στον δημοσιογράφο Κώστα Τουτσίδη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Χαρακτήρισε «συχνό φαινόμενο» την αναμονή των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε εφημερεύοντα νοσοκομεία η οποία φτάνει, όπως είπε, μέχρι και 12 ώρες. «Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή τους» επισήμανε προσθέτοντας ότι «σε απομακρυσμένα μέρη, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση από το ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διακομιδή των ασθενών, κάτι που καθίσταται πάρα πολύ επικίνδυνο για τη ζωή τους».

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι «…πολλοί προσφεύγουν σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία στα οποία δυστυχώς, με το ζόρι το προσωπικό που υπάρχει εκεί μπορεί να εξυπηρετεί τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Δεν είναι σε θέση να κάνουν θεραπεία και διάγνωση σε ασθενείς που προσέρχονται είτε επειδή θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία, είτε πιστεύουν ότι έχουν πολύ σημαντικότερο πρόβλημα, ή ακούγοντας ότι μπορούν και τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία – με όλη αυτή τη δημοσιότητα που πήρε αυτό το ζήτημα- να τους εξυπηρετήσουν… θέλουμε να τους συμβουλεύσουμε, τα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν παρέχουν ασφάλεια, δεν λειτουργούν όλες οι ειδικότητες των γιατρών, δεν υπάρχουν εργαστήρια, δεν είναι σωστό να πηγαίνουν εκεί…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε ότι φέτος το υγειονομικό προσωπικό μετρά 10.000 λιγότερους εργαζόμενους. «Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνταξιοδοτήσεις και στις αναστολές εργασίας. Οι αναστολές εργασίας αφορούν 7.000 εργαζόμενους. Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι 2.100 σε αναστολή, αλλά όμως μπορεί σε 10 μέρες, 15, που λήγουν οι νόμιμες άδειες ή τα πιστοποιητικά νόσησης, να έχουμε και 7.000 σε αναστολή. Ως εκ τούτου λοιπόν, θα πρέπει η πολιτεία, θα  πρέπει η κυβέρνηση να δει το ζήτημα αυτό με γενναιότητα. Μας χρειάζονται στο σύστημα», σημείωσε. «Υπάρχουν αποφάσεις των δικαστηρίων, δύο δικαστηρίων, και μάλιστα διοικητικά εφετεία. Ένα της Τριπόλεως και ένα της Πάτρας, για γιατρό της Κεφαλονιάς που διατάσσει, να το πω έτσι, που υποχρεώνει τα νοσοκομεία να καταβάλλουν το 50% του μισθού στους ανθρώπους που είναι σε αναστολή. Με βάση το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, όποιοι δημόσιοι υπάλληλοι διαπράττουν κακουργηματικές πράξεις και τίθενται σε αναστολή και αργία, λαμβάνουν το 50% του μισθού», είπε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες των νησιών τόνισε ότι «έχουμε κατά καιρούς αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν».

«Είναι διαχρονικό πρόβλημα η έλλειψη γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες των νησιών. Γίνονται προκυρήξεις, δεν ανταποκρίνονται οι γιατροί. Πώς θα ανταποκριθούν; Όταν παίρνουν 1.500 ευρώ τον μήνα και το κόστος διαβίωσης, το νοίκι είναι πολύ πάνω από αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να δοθούν κίνητρα», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

focusfm.gr
Shares