Κυριακή , 25 Σεπτεμβρίου 2022

Μία ανάσα από τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να πλασαριστεί στην αντίσταση της ζώνης των 850 μονάδων, χωρίς όμως διαθέσεις να τη δοκιμάσει σήμερα, ενώ έκλεισε αρκετά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,95% στις 849,89 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,47 μονάδων (+1,49%) και 845,63 μονάδων (+0,44%). Ο τζίρος ανήλθε στα 50,60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,55 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 469,20 χιλ. τεμάχια.

Μία ανάσα από τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,23% στις 2.051,03 μονάδες, ενώ στο +0,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.350,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 566,95 μονάδες.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι το κλίμα στο ΧΑ έχει βελτιωθεί, αν και οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου φθίνουν σταδιακά καθώς ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε την αντίσταση των 850 – 852 μονάδων. Έτσι, παρατηρήθηκε μείωση του τζίρου, με τους αγοραστές να τοποθετούνται πιο προσεκτικά σε σχέση με το κλίμα ευφορίας που επικράτησε την περασμένη Παρασκευή. Άλλωστε, τόσο ο Γενικός Δείκτης με τη ζώνη των 850 – 852 μονάδων, όσο και ο FTSE 25, στην αντίσταση των 2.048 – 2.050 μονάδων, βρέθηκαν σε επίπεδα που χρειάζονται και δυνάμεις και καταλύτες για να τις διαπεράσουν.

Θετικά λειτούργησε και η ανοδική κίνηση των ευρωαγορών, δημιουργώντας κάποια περιθώρια για την ανάληψη κάποιου ρίσκου, μετά από αρκετές εβδομάδες risk off. Επίσης, ο S&P έδειξε ότι μπορεί για ακόμα μία φορά να δοκιμάσει μία ανοδική κίνηση μετά την πτώση στις 3.886 μονάδες, κάτι που τράβηξε το σύνολο των αγορών σε αντιδράσεις.

Είναι σίγουρο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κουράσει τους επενδυτές έχοντας την ατυχία από τη μία, μετά από χρόνια, να έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και από την άλλη, τον υπόλοιπο κόσμο να είναι σε μία διαφορετική φάση, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance. Είμαστε σε φάση που η πραγματική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από την αγορά, κάτι που συμβαίνει σπάνια και πάντα παρόλα αυτά διορθώνεται όταν βρεθεί η ευκαιρία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, σε κάθε περίπτωση η αγορά θα κάνει τη διαφορά όταν καταλάβει ή όταν μπει σε επενδυτική βαθμίδα μιας και εκεί όλοι θα αναρωτιούνται γιατί ανεβαίνει. Ο τραπεζικός κλάδος έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι έχει αλλάξει εικόνα και θα πρωταγωνιστήσει, ειδικά σε περίπτωση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023. Προς το παρόν την Παρασκευή περιμένουμε την DBRS και Moody’s να ετυμηγορήσουν για το αξιόχρεο της χώρας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης κέρδισε 5,38%, με την ΕΛΧΑ να ολοκληρώνει στο +4,50%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Λάμδα και Alpha Bank, και άνω του 2% σε Quest, Titan, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Jumbo. Η άνοδος σε Eurobank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, Coca Cola, ΔΕΗ και Aegean ξεπέρασε το 1%, ενώ μικρή ήταν η άνοδος σε Εθνική και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil άσκησαν πιέσεις στην αγορά, -εξαιτίας των νέων προτάσεων της Κομισιόν για φόρο στα κέρδη του ενεργειακού κλάδου- καθώς έκλεισαν με απώλειες 4,78% και 4,23% αντίστοιχα, με τον ΟΛΠ να κλείνει στο -1.06%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares