Πέμπτη , 3 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Μια αλήθεια “ΣΕΙΣΜΟΣ” για την Τουρκία! ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΛΑ!

Μια αλήθεια "ΣΕΙΣΜΟΣ" για την Τουρκία! ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΛΑ!

Δακόσια σχεδόν χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του ’21 που οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και σήμανε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η σχετική εγχώρια βιβλιογραφία είναι τεράστια έχοντας καλύψει εξαντλητικά το θέμα από διάφορες πλευρές κι από πολλές διαφορετικές σκοπιές…

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι Οθωμανοί αφενός άργησαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο, εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα της Ελληνικής Επανάστασης σε σχέση με άλλες εξεγέρσεις που σημειώνονταν κατά καιρούς εντός της αυτοκρατορίας –ήταν εξάλλου αρχικά πεπεισμένοι πως οι στασιαστές ήταν έξωθεν υποκινούμενοι–, αφετέρου δεν απέκτησε ποτέ για εκείνους τη σημασία που είχε για τους επαναστατημένους «ραγιάδες».

Παρά ταύτα, και προσπάθειες ερμηνείας της υπήρξαν και αντίκτυπο είχε στην ίδια την αυτοσυνειδησία των Οθωμανών, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης τόσο άλλων βαλκανικών λαών όσο και των Τούρκων καθαυτών. Το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιοι νεότεροι Έλληνες και Τούρκοι ιστορικοί και η μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης στα οθωμανικά αρχεία (παρά τη δυσκολίες που παρουσιάζει η γλώσσα) έχουν τα τελευταία χρόνια ρίξει περισσότερο φως σε αυτή την σκοπιά.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση της πληθυσμιακής συγκρότησης της Αυτοκρατορίας, με την υπόμνηση ότι δεν έχει γίνει ποτέ απογραφή και δεν υπάρχει κατάστιχο γεννήσεων ή θανάτων.

(Στο σημείο αυτό άλλες πηγές υποστηρίζουν το αντίθετο: ότι υπήρχε τέλεια οργανωμένο σύστημα ληξιαρχικής καταγραφής, ειδικά για τα μιλέτια)

Με βάση την έννοια του έθνους, ο πληθυσμός της Τουρκίας φτάνει τα είκοσι τρία εκατομμύρια(23.000.000), όπου επτά εκατομμύρια(7.000.000) είναι Τούρκοι, έξι εκατομμύρια(6.000.0000 είναι Έλληνες, δύο εκατομμύρια(2.000.000) είναι Σέρβοι, Βλάχοι, Μολδαβοί, ένα εκατομμύριο(1.000.000) είναι Αλβανοί, τέσσερα εκατομμύρια(4.000.000) είναι Άραβες, και (3.000.000) τρία εκατομμύρια είναι Εβραίοι, Τουρκομάνοι και Δρούζοι.

Συμπέρασμα: «Το σύνολο των μουσουλμάνων, οπαδών του Μωάμεθ, είναι κάτω από το μισό του συνόλου των κατοίκων. Οι Τούρκοι, ως κυρίαρχο έθνος, δεν αποτελούν ούτε το ένα τρίτο 1/3 του πληθυσμού της αυτοκρατορίας τους».

Μια αλήθεια "ΣΕΙΣΜΟΣ" για την Τουρκία! ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΛΑ!

Περνώντας στην πληθυσμιακή καταμέτρηση της ευρωπαϊκής περαιτέρω Τουρκίας, οι αριθμοί είναι υποβλητικοί: επί συνόλου εννέα εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων(9.3000.000) κατοίκων, έχουμε δύο εκατομμύρια τριακόσιες(2.200.000) χιλιάδες Τούρκους, τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες(3.300.000) Έλληνες, δύο εκατομμύρια(2.000.000) Σέρβους, Βλάχους, Μολδαβούς, ένα εκατομμύριο(1.000.000) Αλβανούς, πεντακόσιες χιλιάδες(500.000) Αρμένιους και τριακόσιες χιλιάδες(300.000) Εβραίους.

Σε κάθε δύο Τούρκους αντιστοιχούν επτά άτομα άλλων εθνοτήτων. Κατά περιοχές η μειονεξία του τουρκικού στοιχείου είναι εμφανέστερη: στη Βλαχία και στη Μολδαβία δεν υπάρχει ούτε ένας Τούρκος’ τα ίδια περίπου στη Σερβία’ στη Βουλγαρία η αναλογία είναι ένας προς δύο ντόπιους’ στην Ήπειρο και στον Μωριά ένας Τούρκος αντιστοιχεί σε οχτώ Έλληνες.

Μια αλήθεια "ΣΕΙΣΜΟΣ" για την Τουρκία! ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΛΑ!

Ο Μαυροκορδάτος δεν διστάζει να κάνει λόγο για το δικαίωμα της ελληνικής εθνικής ομάδας σε «συλλογική αυτοδικία», δηλαδή σε επανάσταση. Προτείνει λοιπόν τη δημιουργία μιας «ελληνικής αυτοκρατορίας», η οποία θα περιλάμβανε την ευρωπαϊκή Τουρκία και τη Μικρά Ασία.

Δικαιολογεί αυτή τη μεγαλεπήβολη απαίτηση συνδέοντας τους Έλληνες του καιρού του με την αρχαία Ελλάδα – και αγνοώντας το βυζάντιο. Γράφει:

Δεν είμαστε, αναρωτιούνται, οι πραγματικοί αυτόχθονες αυτής της χώρας; Δεν είμαστε οι φυσικοί κληρονόμοι του εδάφους που ανήκε στους προγόνους μας; (…)

Αυτοί οι Ασιάτες κατακτητές δεν έχουν κανένα δικαίωμα ιθαγένειας’ ήρθαν να αποσπάσουν με τη βία εκείνα τα οποία κατείχαμε και δια της βίας εμείς πρέπει να τα ανακτήσουμε»

 

Πηγή: www.lifo.gr/βλ.Μαυροκορδάτου/βλ.Παπαγιώργη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares