Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Μη διστάσετε να αφήσετε τα παιδιά στους παππούδες αυτές τις γιορτές…

Όσο περισσότερο φροντίζουν τα εγγόνια τους οι παππούδες τόσο πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο μοναχικοί και απομονωμένοι από την κοινωνική ζωή νιώθουν, σύμφωνα με νέα έρευνα…

Γι’ αυτό και μέσα στις γιορτές αφήστε τους να κρατήσουν τα παιδιά έστω και για λίγο.

Η ενασχόληση με τη φροντίδα των εγγονιών μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της απομόνωσης που νιώθουν πολλοί άνθρωποι όταν φτάνουν σε μεγάλη ηλικία, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open.

Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε δεδομένα του 2014 που συλλέχθηκαν από έρευνα σε Γερμανούς ενηλίκους, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μεταξύ των σχεδόν 3.900 παππούδων που συμμετείχαν στη μελέτη, περισσότεροι από 1.100 ανέφεραν ότι φρόντιζαν ένα εγγόνι τους και ήταν αυτοί που σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης και είχαν ένα πιο διευρυμένο κοινωνικό δίκτυο σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εγγόνια να φροντίσουν.

Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι που δεν φρόντιζαν κάποιο εγγόνι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ μοναξιάς και η τακτική τους επαφή περιοριζόταν σε λιγότερους ανθρώπους σημαντικούς για τους ίδιους, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς.

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα παρέμειναν ίδια ακόμα και μετά την προσαρμογή των ερευνητών σε παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα προσωπικά ζητήματα, το οικογενειακό εισόδημα, η προσωπική εκτίμηση υγείας, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η φροντίδα των εγγονιών μπορεί από μόνη της να κάνει τους ηλικιωμένους να νιώθουν λιγότερο μόνοι, παρά μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει ένας τέτοιος συσχετισμός.

«Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι οι παππούδες που νιώθουν λιγότερο μόνοι και απομονωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν τη φροντίδα ενός εγγονιού», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, Eleanor Quirke από το τμήμα Οικονομικών και Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hamburg-Eppendorf.

Επίσης, η μελέτη δεν έλαβε υπόψιν της την εγγύτητα των εγγονιών με την κατοικία των παππούδων ή τη συχνότητα με την οποία οι παππούδες φρόντιζαν τα παιδιά, παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν, επίσης, να έχουν επηρεάσει τα ευρήματα.

«Η βοήθεια που παρέχουν οι παππούδες, ώστε να μπορέσουν οι γονείς να ισορροπήσουν μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, προσφέροντας συμπληρωματική φροντίδα στα εγγόνια μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση που νιώθουν για τον εαυτό τους και, επίσης, να διευκολύνει τις θετικές σχέσεις με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Επιπλέον, η φροντίδα των εγγονιών μπορεί να επεκτείνει τον κοινωνικό κύκλο των παππούδων και να τους προσφέρει περαιτέρω ευκαιρίες για σύναψη σχέσεων με άλλους γονείς ή παππούδες», αναφέρει η ομάδα της Δρ. Quirke.

Ωστόσο, είναι πιθανό αυτή η θετική επίδραση να αποδυναμωθεί αν οι παππούδες είναι αναγκασμένοι να περνούν τόσο πολύ χρόνο φροντίζοντας τα εγγόνια τους, ώστε να παρεμβαίνει στη δική τους ζωή, σημειώνουν καταληκτικά οι ερευνητές.

ygeiamou.gr

Shares