Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Μετωπική Σκωτίας – Βρετανίας – Απορρίφθηκε το αίτημα για δημοψήφισμα – «Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα» δηλώνει η πρωθυπουργός….

Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά το Brexit, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμός» και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια.


Η Νίκολα Στέρτζον, που είναι επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης στο Εδιμβούργο που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι έχει νέα εντολή να ζητήσει ένα καινούργιο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αφού εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στη Σκωτία στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.
«Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη χρονιά θα ήταν ένας επιζήμιος περισπασμός», ανέφερε η κυβέρνηση σε σημείωμά της που συνοδεύει τη νομοθετική της ατζέντα. «Θα υπονόμευε το καθοριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και την υπόσχεση προς τον λαό της Σκωτίας ότι επρόκειτο για μια ψηφοφορία που διενεργείται μία φορά σε μια γενιά».

Στέρζον: Θα εξετάσω όλες τις εναλλακτικές
Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι θα εξετάσει όλες τις «λογικές εναλλακτικές» επιλογές της εάν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να την αποτρέψει από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, κάτι που σύμφωνα με την επικεφαλής του δείχνει τη στήριξη για την προσπάθειά της να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.
Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα χωρίς τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης. Η Στέρτζον, που ηγείται της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας, δήλωσε ότι σήμερα θα στείλει επιστολή στον Τζόνσον ζητώντας του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

«Συχνά μου τίθεται το ερώτημα: ‘Τι θα κάνετε εάν ο Μπόρις Τζόνσον πει όχι;’ Όπως έχω ήδη πει, θα εξετάσω όλες τις λογικές εναλλακτικές για να διασφαλίσω το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση», είπε η Στέρτζον σε ομιλία της.

Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες ακριβώς θα ήταν αυτές οι επιλογές, αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν οραματίζεται ένα δημοψήφισμα καταλανικού τύπου, οργανωμένου χωρίς τη συναίνεση ή την αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης.

«Σύμφωνα με τις αξίες μας, αναγνωρίζουμε ότι ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι νόμιμο και πρέπει να είναι αποδεκτό ως έγκυρο εδώ στη Σκωτία και στο υπόλοιπο ΗΒ, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», δήλωσε.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014. Η Στέρτζον δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα κερδηθεί η υπόθεση της απόσχισης της Σκωτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιέγραψε τη στρατηγική της ως μια μάχη για το δικαίωμα της Σκωτίας στην αυτοδιάθεση.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου. Η Στέρτζον δήλωσε ότι η επιτυχία του SNP στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ο Τζόνσον δεν έχει την εντολή του λαού της Σκωτίας για να τον οδηγήσει εκτός της ΕΕ παρά τη βούλησή του. Πρόσθεσε ότι η στάση του Τζόνσον απέναντι στο θέμα της Σκωτίας θα οδηγήσει το Εδιμβούργο προς την πόρτα της εξόδου.

«Όσο πιο πολύ μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών) προσπαθεί να παρεμποδίσει τη βούληση του λαού της Σκωτίας, τόσο περισσότερο επιδεικνύουν απόλυτη και πλήρη περιφρόνηση στη σκωτσέζικη δημοκρατία, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί η στήριξη για την ανεξαρτησία, άρα η βραχυπρόθεσμη στρατηγική τους, κατά την άποψή μου, σπέρνει τους σπόρους της μακροπρόθεσμης ήττας τους».

 

newsit

Shares