Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Μετεώριση λόγω Μετεώρων

Μετεώρων Λιθόπολις» : Επτά χρόνια δράσης για την ανάδειξη της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Σε μια ολιγοήμερη οικογενειακή έξοδο /διακοπές του Αυγούστου , επισκεφτήκαμε τα Μετέωρα. Το γεωλογικό, μοναδικό, καθηλωτικό θαύμα της φύσης και όχι μόνον.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Όμως κάθε φορά είναι ωσάν την πρώτη. Θαρρεί κανείς πως έρχεται σε επαφή με κάτι πρωτόγνωρο που τον ανυψώνει, τον μετεωρίζει. Δεν ήταν μόνο η δυσπερίγραπτη ομορφιά του τοπίου που σε καθηλώνει. Δεν ήταν μόνο η θρησκευτική κατάνυξη. Δεν ήταν μόνον οι στρατιές των τουριστών, των προσκυνητών από όλο τον κόσμο. Δεν ήταν μόνον η θέα από εκεί ψηλά, από τον περίβολο της Ι.Μ.Αγίου Στεφάνου. Ήταν –ετούτη τη φορά- και κάτι άλλο που με συγκίνησε βαθύτατα. Με συγκλόνισε . Το πόσο δηλαδή Ορθοδοξία και Ελληνισμός εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν (και να μεγαλουργούν) διαχρονικά, όταν συνυπάρχουν και συμπορεύονται. Σε πείσμα αντιξοοτήτων και λαθών (κάποτε ανεπίτρεπτων και από τις δύο πλευρές).

Μέσα , μετά την είσοδο, υπήρχε ένα μεγάλο πανό, με τίτλο: «Επέτειος Εθνικής Μνήμης 1922-2022». Εκεί υπήρχαν αναφορές ανατριχιαστικές , όχι μόνον από Έλληνες , αλλά και από ξένους , ακόμα και …. Τούρκους συγγραφείς, διανοούμενους, δημοσιογράφους, κ. α οι οποίοι περιέγραφαν τις τραγικές εικόνες του σφαγιασμού των Ελλήνων που οι ίδιοι βίωσαν !!!.

Παρατήρησα πόσοι και με πόσο ενδιαφέρον στάθηκαν, διάβασαν , σχολίασαν. Οι περισσότεροι μάθαιναν φρικαλέες λεπτομέρειες. Είναι βέβαιον ότι η ανάρτηση εικόνων και σχολιασμών παίζει σημαντικότατο /καίριο ρόλο. Καλό θα είναι, όπου προσφέρεται τουριστικά, να υπάρχουν ανάλογες αναρτήσεις και μάλιστα να είναι και ξενόγλωσσες. Το γεγονός ότι είμαστε μια τουριστική χώρα, παρέχει ευχέρεια προβολής και των εθνικών μας θεμάτων. Πάντως η ανάρτηση σε Ιερή Μονή συγκλονίζει !. Όσο για την Ι.Μ. καθ΄ αυτήν είναι λίγο ό, τι και να γράψει κανείς. Θα σταθώ μόνον στο γεγονός πως – εκτός των άλλων – έχει το πλεονέκτημα να μην χρειάζεται να ανεβεί κάποιος σκαλιά !. (Κάτι που είναι αναπόφευκτο για τις υπόλοιπες πέντε εν λειτουργία σήμερα Μονές των Μετεώρων).

Εμπειρία μοναδική. Απόλαυση αισθητική. Ο θρησκευτικός Τουρισμός απογειώνεται και φθάνει πολύ ψηλά σε μια προσπάθεια να συναντήσουν οι Χριστιανοί το Θείο!. Όχι όμως μόνον αυτοί. Έβλεπα Κινέζους, Ιάπωνες κ.α οι οποίοι έμεναν εκστατικοί θαυμαστές και δεν χόρταιναν να φωτογραφίζουν το «θαύμα των Μετεώρων» !…..

 

ΥΓ Επ’ ευκαιρία θα σας συνιστούσα, αν βρεθείτε εκεί και έχετε χρόνο, να επισκεφτείτε ένα πολύ ενδιαφέρον ιδιωτικό Μουσείο στην Καλαμπάκα: «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών».
Μη το χάσετε. Ιδίως αν …. σας αρέσουν τα μανιτάρια. (Πίνδου 20 Καλαμπάκα τηλ 2432024959).
Όσο για τα Τρίκαλα –τόπο /βάση διαμονής μας – αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στον επισκέπτη.

Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)

Shares