Τρίτη , 29 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Μεταρρυθμίσεις για τη σωτηρία μας, κάτι σαν το νερό του Καματερού…

Μεταρρυθμίσεις για τη σωτηρία μας, κάτι σαν το νερό του Καματερού...

του Θεόδωρου Κατσανέβα,
Το θυμάστε το νερό του Καματερού; Πριν από κάποια χρόνια, ένας τσαρλατάνος με το όνομα Καματερός ισχυριζόταν ότι, ένα μπουκαλάκι με το “νερό” του θεραπεύει πάσα νόσον και μαλακίαν.

Σήμερα έχει ανακαλυφθεί η λέξη “μεταρρυθμίσεις”, οι οποίες υποτίθεται ότι, αν εφαρμοστούν θα σώσουν την Ελλάδα από πάσαν νόσον και…

Η  “μεταρρύθμιση” είναι η ποιο συχνή λέξη που ακούγεται από όλους τους αργυρώνητους παπαγάλους της ξένης κατοχής στα εξωνημένα ΜΜΕ. Η δήθεν θαυματουργή αυτή έννοια, χρησιμοποιείται και από τους αυτόκλητους “σωτήρες” που φτιάχνουν σωρηδόν κόμματα και κοματίδιο, ομάδες και ομαδούλες και ισχυρίζονται ότι κατέχουν το μεγάλο μυστικό για τη σωτηρία μας.  Η ίδια λέξη έχει μεταβληθεί σε ένα είδους ελιξιρίου,ως το μαγικό ραβδί με το οποίο μπορούμε να σωθούμε.

Ο επικεφαλής του ESM, Nicola Giammarioli, δηλ. ο Ύπατος Αρμοστής των κατοχικών δυνάμεων στη χώρα μας, δήλωσε αυτές τις μέρες πως, “οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής θα ωφελήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει να γίνει: η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα”.

Αμέσως μετά, ο έτερος Γκαουλάϊτερ, Ιωάννης Στουρνάρας, φρόντισε να τονίσει ακριβώς το ίδιο. Μεταρρυθμίσεις είναι μας είπε για άλλη μια φορά η οδός της σωτηρίας.

Πρόκειται για μια κορυφαία παραπλάνηση για πονηρούς σκοπούς. Σαν αυτή των αποικιοκρατών που μοίραζαν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και τους έκλεβαν της χώρα. Ή εναλλακτικά τους σφαγίαζαν.

Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις δηλ. ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η κατάργηση επαγγελματικών προνομίων, μονοπωλίων και εργασιακών προνομίων, η ορθολογική λειτουργία και αποτελεσματική διαχείριση του κράτους, δεν μπορούν παρά να αποδώσαν ανάπτυξη της τάξης μόνο του 1% ετησίως και τίποτα παραπάνω.

Αυτό έχει τεκμηριωθεί από σοβαρές επιστημονικές  μελέτες  και συγκεκριμένα από τον ΟΟΣΑ Buis,R., Duval,R.( 2011). Raising potential growth after the crisis : A quantitative assessment of the potential gains from structural reforms in the OECD area and beyond. OECD Economic Department. Working paper No 35), καθώς και από το πρόσφατο βιβλίο με επικεφαλής τον διαπρεπή  οικονομολόγο Dany Rodrik :  Rodrik D, McMillan Μ, Sepulveda C ed . Διαρθρωτική Αλλαγή. Θεμελιώδη Στοιχεία και Ανάπτυξη: Πλαίσιο και Μελέτες Περιπτώσεων .Washington, DC: Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Επισιτιστική Πολιτική. 2017. PDF

Με άλλα λόγια, με δεδομένη την παραμονή μας μέσα στην ευρωζώνη, αν υποτίθεται ότι καταφέρουμε ως δια μαγείας να γίνουμε από την μια μέρα στην άλλη, κράτος τύπου Ελβετίας Δανίας,Σουηδίας, Καναδά κλπ., και πάλι το μόνο που θα πετύχουμε είναι ετήσια ανάπτυξη της τάξης  του 1% ετησίως ! Αυτό το 1% το καταπίνει το 3,5% του ΑΕΠ που είμαστε υποχρεωμένοι να αποδίδουμε κάθε χρόνο στους δόλιους δανειστές.

Ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται, αλλά από μόνος του δεν αρκεί. Ακόμα και με τις πλέον επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις για διοικητικό εκσυγχρονισμό, και πάλι δεν σώζεται η χώρα αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους και της ακραίας υφεσιακής πολιτικής με ένα υπερτιμημένο νόμισμα όπως είναι το ευρώ.

Καμιά χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αναπτυχθεί όταν είναι υποχρεωμένη να έχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το αντίστοιχο ποσό να το διοχετεύει σε πληρωμές για δόλιο δανεισμό. Και οι δανειστές επιπλέον, να της στερούν άλλο ένα 1% του ΑΕΠ ετησίως από υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας της.

Ο τσαρλατάνος Καματερός προφανώς ωχριά μπροστά στους σημερινούς “σωτήρες” που υπόσχονται τη θεραπεία μας με ψεύτικες υποσχέσεις και πονηρές  συνταγές.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares